вгору

Авто ввезено за зниженими ставками акцизу та відчужується протягом року: як сплачувати акцизний податок?

У Податковому кодексу України (далі – ПКУ) діяла тимчасова норма, відповідно до якої до 31 грудня 2018 року було зменшено ставки акцизного податку на легкові автомобілі, що використовувалися, та класифікуються у товарній позиції 8703 згідно з УКТЗЕД. При цьому, у разі відчуження таких транспортних засобів протягом 365 днів з дня їх реєстрації податкові зобов’язання з акцизного податку слід було сплатити за повними ставками, встановленими ст. 215 ПКУ. Це було передбачено п. 15 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, у редакції, що діяла до 25.11.2018 р.

25.11.2018 р., з набранням чинності Законом України від 08.11.2018 р. № 2611-VIII, п. 15 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ було виключено.

При здійсненні митного контролю та митного оформлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, застосовуються виключно норми законів України та інші нормативні документи, чинні на день прийняття митної декларації. Це передбачено ч. 1 ст. 3 Митного кодексу України (далі – МКУ).

Норми законів України, які пом’якшують або скасовують відповідальність особи за порушення митних правил, передбачені МКУ, мають зворотну дію в часі. А, отже, їх норми поширюються і на правопорушення, вчинені до прийняття цих законів. У той же час норми законів України, які встановлюють або посилюють відповідальність за такі правопорушення, зворотної дії в часі не мають (ч. 3 ст. 3 МКУ).

Це передбачено і ст. 58 Конституції України: закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Таким чином у разі, якщо при митному оформленні транспортних засобів були застосовані знижені ставки акцизного податку із зобов’язанням сплатити акцизний податок у разі відчуження протягом 365 днів з дня реєстрації цих транспортних засобів, у зв’язку з виключення норми п. 15 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ таке зобов’язання в частині сплати акцизного податку за повними ставками на сьогодні відсутнє.

Відповідне роз’яснення надано у листі ДФС від 29.12.2018 р. № 40672/7/99-99-19-01-01-17.

Додатково читайте у Блозі бухгалтера про оподаткування акцизним податком легкових автомобілів на «єврономерах» (з прикладом розрахунку).