вгору

Чи має право працівник на щорічну відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років?

Щорічна відпустка є законним правом працівника, яке йому надається ст. 74 КЗпП і ст. 2 “Про відпустки” від 15.11.1996 р. №504/96-ВР (далі – Закон №504).

Як нагадало ГУ Держпраці у Полтавській області, ст. 10 Закону №504 визначено порядок надання щорічних відпусток, за яким щорічні основна та додаткові відпустки надаються працівникові з таким розрахунком, щоб вони були використані, як правило, до закінчення робочого року.

Черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

При складанні графіків ураховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці (ч. 5 ст. 11 Закону № 504).

Законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право працівника на щорічну відпустку.

Слід зазначити, що для відпусток за минулі роки не застосовується обмеження їхньої тривалості.

Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів (ст.10 Закону №504).

Обмеження щодо загальної тривалості щорічних основної та додаткових відпусток встановлено для відпусток, які надають за робочий рік, і не застосовують у разі надання відпусток за різні робочі роки.

Отже, якщо працівник з якихось причин не скористався правом на щорічну відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення (незалежно від підстав) йому має бути виплачена компенсація за всі невикористані дні відпустки згідно зі ст.24 Закону № 504.

Докладніше у Блозі бухгалтера можна ознайомитись з наступними матеріалами: