вгору

Чи можна поточний рахунок, відкритий на фізособу, використовувати у підприємницькій діяльності?

Відповідно до п. 1.3 глави 1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492 (далі – Інструкція), фізичні особи мають право відкривати рахунки для здійснення підприємницької, незалежної професійної діяльності та для власних потреб.

Причому особа, яка відкриває рахунок фізичній особі (власник рахунку/представник власника рахунку/особа, яка відкриває рахунок на користь третьої особи), зобов’язана письмово повідомити банк про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (абзац другий п.1.14 глави 1 Інструкції).

Зверніть увагу!

Відповідно до п. 7.7 глави 7 Інструкції забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб (тобто «непідприємницькі рахунки») для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької діяльності.

За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб – резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності (п. 7.8 глави 7 Інструкції).

Про це повідомили податківці у Рівненській області.

У той же час підприємець може вільно розпоряджатися коштами з «підприємницького рахунку» на власні потреби після сплати обов’язкових платежів та зборів (Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 104.04).

Інформацію про те, чи включаються до доходу власні кошти ФОП, внесені на розрахунковий рахунок для ведення господарської діяльності, – читайте в Блозі бухгалтера.