вгору

Чи є платником податку на нерухомість благодійна організація?

Податківці повідомили, що у разі якщо благодійна організація, згідно з інформацією Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, має у власності об’єкти нерухомості, що використовуються такою організацією згідно із статутом, то така організація відповідно до пп. 266.1.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) є платником податку на нерухомість.

До відома! Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI (далі – Закон № 5073) визначено, що благодійна організація - юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету її діяльності.

Благодійні організації мають право власності та інші речові права на кошти, цінні папери, земельні ділянки, інше нерухоме та рухоме майно, а також нематеріальні активи, якщо інше не встановлено законом або установчими документами (ст.16 Закону №5073).

Крім того, податківці зазначили, що особливостей для сплати податку на нерухомість благодійними організаціями не встановлено. А пп. 266.2.2 ПКУ визначено перелік об’єктів нерухомості, які не є об’єктами оподаткування податком на нерухомість.

Звертаємо увагу! Відповідно до пп. 266.4.2 ПКУ сільські, селищні, міські ради та ради об’єднаних територіальних громад, встановлюють пільги з податку з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності, зокрема, благодійних організацій, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку та використовуються для забезпечення діяльності, передбаченої такими статутами (положеннями).