вгору

Чи враховується до страхового стажу період отримання допомоги по безробіттю?

Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено нею та роботодавцем або тільки нею страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Ці вимоги визначені ст. 21 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999р. № 1105-XIV (далі – Закон № 1105).

Нагадаємо, що мінімальний страховий внесок на 2018 рік становить 819,06 грн (3723 грн х 22%).

Про це зазначило Управління Держпраці у Полтавській області.

До страхового стажу за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності необхідно враховувати період отримання допомоги по безробіттю за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття, відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 21 Закону № 1105.

Документальним підтвердженням даних, на підставі яких у даному випадку здійснюється обчислення страхового стажу – є записи в трудовій книжці працівника про призначення допомоги по безробіттю та її припинення або довідка центру зайнятості про періоди виплати допомоги по безробіттю.

Докладніше про особливості зарахування до страхового стажу для призначення пенсії періоду проходження військової служби, про підтвердження страхового стажу після 2016 року довідками за формами ОК-5 та ОК-7, про те, що страховий страж не буде зараховуватись у разі наявності заборгованості у ФОП з ЄСВ, читайте у Блозі бухгалтера.