вгору

Держпраці та ДФС попереджають про шахраїв. Будьте уважними!

Органи ДФС та Держпраці в регіонах попереджають про те, що останнім часом зафіксовано випадки відвідування підприємств (підприємців) шахраями під виглядом державних інспекторів, які нібито мають перевірити питання укладання трудових договорів та оплати праці найманих працівників. Погрожуючи великими штрафами, псевдоінспектори вимагають у підприємців гроші.

Зверніть увагу, що під час інспекційних відвідувань роботодавець має право вимагати у осіб, які прийшли для здійснення перевірки, пред’явити службові посвідчення і направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця та переписати дані службових посвідчень. Якщо вказані особи відмовляються надати документи, необхідно викликати поліцію для з’ясування їх повноважень.

Інформацію про службові посвідчення інспекторів праці Держпраці можна отримати за посиланням.

Співробітники контролюючих органів, у яких немає службових посвідчень та направлення на проведення перевірки, не мають права здійснювати перевірки. Суб’єкт господарювання має право не допускати осіб, що прибули з метою перевірки, якщо вони не пред’явили вказаних документів.

У разі виникнення підозри слід звертатися до підрозділів Національної поліції, або органів Держпраці (телефон для консультації – (044)288-10-00), або до Антикорупційного сервісу ДФС України «Пульс» за телефоном 0-800-501-007 (напрямок 4).

Також читайте на цю тему у Блозі бухгалтера:

Якщо до вас прийшов інспектор з праці: що потрібно знати;

Фінансова відповідальність за порушення законодавства про працю та зайнятість населення.