вгору

ДФС про окремі особливості визначення контрольованих операцій

У зв’язку із запитаннями платника ДФС надала індивідуальну податкову консультацію від 29.05.2018 р. № 2355/6/99-99-15-02-02-15/ІПК щодо врахування сум кредитів, а також доходів від операційної (неопераційної) курсової різниці при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій.

Податківці зазначають, що визначальною умовою для визнання операцій контрольованими відповідно до пп. 39.2.1.1 ПКУ є вплив таких операцій на об'єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків.

Відповідно до підпункту 39.2.1.7 ПКУ операції, що мають вплив на прибуток підприємства, визначені підпунктами 39.2.1.1 ПКУ (крім операцій, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні) та 39.2.1.5 ПКУ визнаються контрольованими, якщо одночасно відповідають таким вартісним критеріям:

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 10 мільйонів гривень (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

З урахуванням зазначеного, при визначенні вартісного критерію контрольованих операцій для цілей трансфертного ціноутворення сума наданих (отриманих) кредитів не враховується, у той час як сума нарахованих відсотків за такими операціями підлягає врахуванню при визначенні вартісного критерію контрольованої операції.

Стосовно доходу від операційних і неопераційних курсових різниць податківці зазначають, що при визначенні критерію «річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку (більше 150 млн грн.)» дохід від операційних і неопераційних курсових різниць  слід враховувати при обчисленні річного доходу платника податків.

Водночас при визначенні критерію «обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку (більше 10 млн грн.)» операції в іноземній валюті враховуються на дату їх здійснення в гривневому еквіваленті, при цьому курсові різниці від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, не враховуються при визначенні обсягу господарських операцій.

Насамкінець податківці нагадали, що індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.