вгору

Для засвідчення товарно-транспортної накладної печатка не потрібна

Наказом Міністерства інфраструктури України від 10.08.2018 р. № 368 (далі – Наказ № 368) внесено зміни до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 14.10.1997 р. № 363 (далі – Правила перевезень).

Із набранням чинності Наказом № 368, згадування про печатку зникне з Правил перевезень. Так, товарно-транспортну накладну (далі – ТТН) на перевезення вантажів автомобільним транспортом Замовник (вантажовідправник) повинен буде і надалі виписувати в кількості не менше чотирьох екземплярів і засвідчувати всі екземпляри ТТН своїм підписом. А ось печатку (штамп) на кожному екземплярі вже проставляти не потрібно.

Також, засвідчення печаткою не здійснюється, зокрема, на:

  • проекті договору про перевезення вантажів та самому договорі;
  • праві на пред’явлення претензій вантажовідправником або вантажоодержувачем та переуступці такого права;
  • описі вантажу, що укладається в кожний контейнер з вантажем;
  • довідці про ціну реалізованого вантажу або проведену переоцінку до претензії.

Наказ № 368 набере чинності з дня його офіційного опублікування.

До відома!

Товарно-транспортна накладна – єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи (глава 1 Правил перевезень).