вгору

Як фізособі звірити дані щодо транспортного податку?

01.07.2018 р. добігає термін отримання фізичними особами – платниками транспортного податку податкових повідомлень-рішень щодо його сплати. Як бути, якщо виявлені розбіжності між даними контролюючих органів та даними фізособи?

Відповідно до пп. 267.6.10 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) фізособи – платники транспортного податку мають право особисто звернутися із заявою до органу ДФС за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо:

а) об’єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку;

б) розміру ставки податку;

в) нарахованої суми податку.

При виявленні розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, що підтверджені оригіналами відповідних документів (зокрема, що підтверджують право власності на об’єкт оподаткування, перехід права власності на об’єкт оподаткування; документів, що впливають на середньоринкову вартість автомобіля), контролюючий орган за місцем реєстрації платника податку протягом 10 робочих днів проводить перерахунок суми транспортного податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. При цьому попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

За проведенням звірки даних фізичні особи – нерезиденти звертаються до контролюючих органів за місцем реєстрації об’єктів оподаткування.

Про це нагадали податківці Тернопільської області. Аналогічні роз’яснення надано в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 111.05).

До відома! У фізособи – платника транспортного податку є 60 календарних днів для сплати узгоджених податкових зобов’язань (пп. «а» пп. 267.8.1 ПКУ). Причому строк сплати обраховується з моменту отримання останнього податкового повідомлення – рішення.

Об’єктом оподаткування транспортним податком є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (пп. 267.2.1. ПКУ). Отже, у 2018 р. їхня середньоринкова вартість зросла до 1 396 125 грн. (375 × 3723 грн.).

Ставка транспортного податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування (п. 267.4 ПКУ).

 

Звертаємо увагу! Розрахувати середньоринкову вартість для цілей оподаткування транспортним податком автомобіля можна за допомогою калькулятора, розміщеного на сайті Мінекономрозвитку.

Про особливості сплати транспортного податку у 2018 році податківці повідомляли тут.