вгору

Як оподатковувати вартість навчання працівника за рахунок підприємства?

Податківці нагадали, що сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку (пп.165.1.21 Податкового кодексу України). У 2018 році ця сума становить 11169 грн (3723*3). Вартість навчання, що перевищує зазначену суму, оподатковується ПДФО та військовим збором на загальних підставах.

У податковому розрахунку форма №1ДФ сума, сплачена за навчання, відображається під ознакою доходу " 145".

Крім того, відповідно до вимог п.9 та п.11 р.ІІ Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010р. №1170ЄСВ не нараховується на вартість навчання працівників за рахунок підприємства.

До відома! Законодавством не встановлено обмежень щодо терміну, за який роботодавець має право здійснити оплату за навчання найманого працівника. Роз’яснення з цього питання були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» (категорія 103.02).