вгору

Як платнику акцизного податку отримати інформацію щодо реквізитів електронного рахунку?

Процедура відкриття та закриття рахунків платників акцизного податку визначається Порядком електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженим постановою КМУ від 24.04.2019 р. № 408 (далі – Порядок № 408).

Так, п. 17 Порядку № 408 передбачено, що рахунок платника акцизного податку, який зареєстрований у СЕАРП та СЕ відкривається Казначейством на безоплатній основі без укладення договору. На електронний рахунок платник акцизного податку зараховує необхідну суму коштів виключно з власного поточного рахунку.

Електронні рахунки відкриваються виключно на підставі відомостей, які ДПС після внесення осіб до реєстру платників акцизного податку протягом одного робочого дня надсилає Казначейству (п. 18 Порядку № 408).

Відомості ДПС повинні містити таку інформацію:

  • найменування або прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) платника акцизного податку;
  • податковий номер або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізосіб);
  • номер бюджетного рахунку;
  • код ЄДРПОУ та МФО Казначейства.

Казначейство протягом операційного дня, в який надійшли такі відомості, відкриває електронні рахунки. Та надсилає ДПС повідомлення про відкриття електронного рахунку платника акцизного податку не пізніше операційного дня, що настає за днем відкриття такого рахунку. Після надходження зазначеного повідомлення ДПС інформує платника акцизного податку про реквізити його електронного рахунку (п. 19 Порядку № 408).

Таке роз’яснення було надано у Інформаційно-довідковим ресурсом «ЗІР», категорія 116.13.02.

Нагадаємо, що платник акцизного податку надсилає до ДПС запит щодо отримання реквізитів окремого рахунку платника акцизного податку з реалізації пального (ідентифікатор форми J1302801). Запит надсилається в електронній формі засобами електронного зв’язку.

ДПС після отримання від Казначейства інформації про відкриття рахунків надсилає платнику інформацію про реквізити його електронного рахунку у вигляді Витягу щодо отримання реквізитів окремого рахунку платника акцизного податку з реалізації пального (ідентифікатор форми J1402801).

Крім того, платник акцизного податку має право отримувати від ДПС інформацію про стан свого електронного рахунку, а також про суму податку, на яку він має право зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового, на підставі запитів, які він надсилає до ДПС.

Зазначимо, що у разі анулювання реєстрації платника акцизного податку залишок коштів на його електронному рахунку перераховується до бюджету, а такий рахунок закривається (п. 23 Порядку № 408).

Про те, що бюджетні рахунки за IBAN почнуть діяти з 1 жовтня 2019 р., про нові рахунки з ЄСВ, а також про те, що пропонує MEDoc у зв’язку із застосуванням IBAN читайте у Блозі бухгалтера та у розділі «Інформер» програми M.E.Doc.