вгору

Яка ставка ЄСВ застосовується до доходу працюючої особи з інвалідністю?

ГУ ДФС у Чернігівській області надало індивідуальну податкову консультацію від 12.07.2018 р. № 3076/ІПК/25-01-13-06-09 щодо нарахування ЄСВ працюючій особі з інвалідністю.

Так, для підприємств, установ і організацій, в яких працюють особи з інвалідністю, ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41% від встановленої бази нарахування ЄСВ (ч. 13 ст. 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, далі – Закон № 2464).

Підставою для застосування цього розміру ЄСВ є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (абзац 2 п. 8 розділу III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449, у редакції наказу Мінфіну від 04.05.2018 р. № 469).

Отже, роботодавець нараховує ЄСВ працюючій особі з інвалідністю на суму заробітної плати (доходу) у розмірі 8,41%, починаючи з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки до акта огляду в МСЕК, та закінчується датою припинення інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому до дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати припинення інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% від бази нарахування.

Звертаємо увагу, що дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС радимо звернутися в податкові органи за особистим роз’ясненням.

До відома! Базою нарахування ЄСВ для роботодавців (юридичних і физичних осіб, зокрема, підприємців) є, сума нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України від 24.03.1995 р. № 108/95-ВР «Про оплату праці», та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464).

Зауважимо, що ставка 8,41% не застосовується до доходу особи з інвалідністю (а застосовується загальна ставка ЄСВ 22%), якщо роботодавцем є фізособа-підприємець. Докладніше про це читайте у матеріалі.

Про те, як заповнити новий звіт з ЄСВ, зокрема, на осіб з інвалідністю, читайте у Блозі бухгалтера:

Як відображати ЄСВ на зарплату інвалідів у Звіті з ЄСВ: новації;

Новий звіт з ЄСВ: докладно про зміни.