вгору

Місця для паркування: хто є платником збору?

Податківці нагадали, що платниками збору за місця для паркування транспортних засобів є юридичні особи та фізичні особи – підприємці, які згідно з рішенням сільської, селищної або міської ради або ради об’єднаних територіальних громад організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках. Це визначено пп.268-1.1.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

При цьому, об’єктом оподаткування є земельна ділянка, яка згідно з рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад відведена для забезпечення паркування транспортних засобів на автомобільних дорогах, тротуарах або інших місцях, а також комунальні гаражі, стоянки, паркінги (будівлі, споруди, їх частини), які побудовані за рахунок коштів місцевого бюджету (пп.268-1.2.1 ПКУ).

Перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів, затверджується рішенням сільської, селищної або міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад про встановлення збору.

Таке рішення разом з переліком осіб надається виконавчим органом сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, контролюючому органу в порядку, встановленому розділом I ПКУ (пп. 268-1.1.2 ПКУ).

Ставки збору встановлюються за кожний день провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів у гривнях за 1 кв. метр площі земельної ділянки, відведеної для організації та провадження такої діяльності, у розмірі до 0,075 % мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Тобто, у 2018 році максимальна ставка збору становить 2,79 грн (3723*0,075%) за 1 кв. метр.

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному кварталу (пп. 268-1.5.3 ПКУ).

Відповідні роз’яснення були розміщені на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорії 122.01-122.03.