вгору

Накопичувальна пенсія за списками шкідливих робіт – за рахунок підвищення ЄСВ: проект

Мінсоцполітики оприлюднило для обговорення Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо накопичувальної професійної пенсійної програми (далі – Проект).

Пропонується, що учасниками накопичувальної професійної пенсійної програми стануть застраховані особи, яким станом на 01.01.2019 р. виповнилося не більше ніж 35 років та які працюють на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці (зокрема, з особливо шкідливими та особливо важкими).

Накопичувальна професійна пенсійна програма розподілятиметься на дві категорії залежно від умов виконуваної роботи, професії або займаної посади.

Особи, на користь яких сплачувались /сплачуються страхові внески за накопичувальною професійною пенсійною програмою, матимуть право на професійну пенсійну виплату за рахунок пенсійних коштів, облікованих у цій програмі на індивідуальних пенсійних рахунках у недержавних пенсійних фондах. Така пенсія надаватиметься у разі досягнення відповідного пенсійного віку та професійного пенсійного стажу.

Проектом пропонується, що ЄСВ для роботодавців, які використовують працю найманих працівників – учасників накопичувальної професійної пенсійної програми, підвищується на:

- 15% бази нарахування ЄСВ – за осіб, зайнятих повний робочий день на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці (Список № 1) за результатами атестації робочих місць;

- 7% бази нарахування ЄСВ – за осіб, зайнятих повний робочий день на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці (Список № 2) за результатами атестації робочих місць.

При цьому, підвищений розмір ЄСВ буде спрямовуватися до недержавного пенсійного фонду за осіб, які є учасниками накопичувальної професійної пенсійної програми. А до солідарної системи пенсійного фонду спрямовується сума ЄСВ, сплачена за працівників, які не є учасниками накопичувальної професійної пенсійної програми.

Проект оприлюднено 14.06.2018 р., отже доступний для обговорення протягом місяця – до 14.07.2018 р.

 

До відома! За нині діючими правилами, пенсійні виплати для пенсіонерів, які раніше працювали на шкідливих виробництвах (мають право на достроковий вихід на пенсію), повинні відшкодовувати підприємства. Порядок призначення пенсій за рахунок коштів підприємств за результатами атестації робочих місць за умовами праці затверджений постановою КМУ від 18.07.2007 р. № 937, зі змінами.