вгору

НБУ оприлюднив проект структури майбутнього валютного регулювання

Національний банк оприлюднив проект структури валютного регулювання, яке набуде чинності 7 лютого 2019 року разом із введенням в дію Закону України "Про валюту та валютні операції" від 21.06.2018 р. № 2473-VIII (далі – Закон про валюту). Відповідні матеріали заступник Голови Національного банку Олег Чурій та фахівці департаменту відкритих ринків НБУ презентували банківській та експертній спільноті.

Нагадаємо, Закон про валюту було схвалено Верховною Радою 21 червня 2018 року. Закон набрав чинності 7 липня 2018 року та вводиться в дію через сім місяців перехідного періоду з дня набрання ним чинності (тобто, з 07.02.2019 року).

Відповідно до Закону про валюту, низку кроків для лібералізації валютного регулювання буде запроваджено одразу після початку дії Закону. Зокрема:

По-перше, граничний строк здійснення розрахунків за експортно-імпортними контрактами буде розширено до 365 днів (зараз він становить 180 днів).

По-друге, буде скасовано валютний нагляд для експортно-імпортних операцій на суму до 150 тис. грн.

По-третє, індивідуальні валютні ліцензії буде скасовано. Натомість з’явиться система електронних лімітів.

По-четверте, будуть скасовані санкції у вигляді припинення зовнішньо-економічної діяльності за порушення строків розрахунків.

По-п’яте, буде дозволено online купівлю іноземної валюти фізичними особами. При цьому на такі операції розповсюджуватиметься аналогічний ліміт, як і на купівлю готівкової валюти (зараз – до 150 тис. грн. на день в еквіваленті).

У зв’язку з цим НБУ розробив нову модель нормативної бази у сфері валютного регулювання. На відміну від заплутаної чинної бази з 56 нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, нова база НПА буде простою, зрозумілою та доступною. Вона буде складатися з семи нових ключових нормативно-правових актів у сфері валютного регулювання, які визначатимуть:

  • структуру валютного ринку та правила торгівлі іноземною валютою та банківськими металами;
  • порядок розрахунків, операцій з купівлі та переказів іноземної валюти на території України та за кордон;
  •  транскордонне переміщення готівкової національної та іноземної валюти, банківських металів, а також цінних паперів в документарній формі банками, юридичними та фізичними особами;
  • загальний перелік заходів захисту для можливого застосування Національним банком, критерії і порядок їх запровадження, умови їх подовження та дострокового припинення;
  • перелік запроваджених заходів захисту та порядок їх застосування (антикризова постанова, що має тимчасовий характер);
  • інші інструменти стабілізації грошово-кредитного ринку (резервування за валютними операціями), а також повідомлювальну систему збору інформації про валютні операції;
  •  порядок дотримання граничних строків розрахунків, встановлених Національним банком.

"Розроблення структури валютного регулювання – це перший крок до втілення Закону про валюту в життя. Далі ми будемо наповнювати їх змістом. При цьому проект кожної з постанов ми плануємо обговорити з банківською та експертною спільнотою перш, ніж остаточно завершити їх опрацювання та оприлюднити їх фінальну версію для ознайомлення громадськості за місяць до набуття ними чинності", зауважив Олег Чурій.