вгору

Нормативно-правові документи Мінфіну приведуть у відповідність до стандарту ІВАN

Держказначейство оприлюднило проект наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Проект наказу), що стосується запровадження IBAN. Крім того, удосконалюються окремі процедури казначейського обслуговування бюджетних коштів.

Із зазначеним Проектом наказу можна ознайомитися на офіційному вебсайті Держказначейства у рубриці «Для громадськості / Проекти нормативно-правових актів для обговорення з громадськістю».

Зміни будуть внесені до:

Зокрема, у відповідному Порядку буде зазначено, що у платіжному дорученні повинні бути заповнені всі реквізити, передбачені його формою. Реквізит «Призначення платежу» платіжного доручення заповнюється з урахуванням вимог нормативно-правових актів та повинен містити повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу (код програмної класифікації видатків та кредитування, код економічної класифікації видатків, економічна сутність платежу, номер і дата підтвердних та інших документів, на підставі яких здійснюються перерахування з урахуванням вимог законодавства України, ПДВ або без ПДВ тощо).

Розпорядники бюджетних коштів та їх одержувачі бюджетних коштів несуть відповідальність за правильність заповнення розрахункового документа, у т. ч. номерів рахунків, суми податків, кодів бюджетної класифікації тощо (відповідальність за заповнення кодів виключена, оскільки таку інформацію було вилучено з Порядку). До того ж, у графі «Банківські реквізити»  додатку 22 та у додатку 24 слова «код банку» вилучено, як і в додатку 23 вилучено графу «МФО». Також змінено нумерацію додатків (з 25–41 на 34–40, оскільки додаток 35 вилучено).

Зокрема, Держказначейство оприлюднює інформацію з бази даних Єдиного реєстру щодо відомостей про розпорядників та одержувачів бюджетних коштів (крім інформації з обмеженим доступом) на власному офіційному веб-порталі та Єдиному державному веб-порталі відкритих даних.

Передбачається, що наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування та буде застосовуватися з 01.11.2019 р.