вгору

Оновлено порядок отримання довідки про відсутність заборгованості

Мінфін затвердив наказ «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи» від 03.09.2018 р. № 733.

Цей наказ набирає чинності з дня набрання чинності Законом України "Про електронні довірчі послуги" (07.11.2018 року), але не раніше дня його офіційного опублікування.

Коментованим наказом затверджено форми:

  • довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка);
  • заяви про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Заява).

Нова форма Довідки, крім даних щодо податків та зборів, містить інформацію і про відсутність заборгованості по єдиному соціальному внеску.

Новим порядком визначено, що Заява подається платником (на його вибір) у паперовій або електронній формі.

Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

За відсутності у платника за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноважений орган формує Довідку.

Строк дії Довідки становить, як і раніше, десять календарних днів з дати її формування. У Довідці обов'язково зазначається термін її дії.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві.

За наявності у платника податкового боргу, та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, платнику готується лист (у довільній формі) з вмотивованою відмовою щодо надання Довідки.

Нагадаємо, наразі порядок надання довідки про відсутність заборгованості затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 № 567, який втратить чинність з дати набрання чинності коментованим наказом.