вгору

Оновлено вимоги ведення касових операцій – від НБУ

НБУ прийнято Постанову «Про затвердження Змін Положення про ведення касових операцій у національній валюті» від 12.02.2019р. № 37.

Постанова передбачає, зокрема:

  • можливість оприбуткування готівки в касах відокремлених підрозділів установ/підприємств, які проводять готівкові розрахунки із застосуванням РРО без ведення касової книги;

При цьому повинно бути забезпечено зберігання щоденних фіскальних звітних чеків (Z-звітів) в електронній формі протягом 3-х років і внесення інформації з фіскальних звітних чеків до КОРО (у разі її використання).

  • розширено перелік випадків, на які не поширюються обмеження готівкових розрахунків між суб’єктами господарювання та фізичними особами у розмірі 50 000 грн;

Тепер такі обмеження не поширюються на виплати, пов’язані з оплатою праці та на використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій.

  • внесено зміни до порядку встановлення ліміту каси небанківським фінансовим установам, які отримали ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та які, крім операцій з приймання готівки для подальшого її переказу, здійснюють видачу переказів готівкою;

Таким чином, небанківським фінансовим установам пропонується встановлювати ліміт каси в сумі, необхідній для забезпечення своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань з виплати сум переказів за першою вимогою отримувача.

Крім того, уточнено поняття відокремлений підрозділ суб’єкта господарювання. Так, відокремлений підрозділ суб’єкта господарювання – філії, представництва, відділення, що наділяються частиною майна господарських організацій та інші структурні підрозділи (стаціонарні або пересувні), де реалізуються товари, надаються послуги та здійснюються розрахункові операції.

Про це зазначено на сайті НБУ. Постанова НБУ набула чинності 15.02.2019р.