вгору

Прийнято Закон про програмний РРО

20.09.2019

Верховна Рада України 20.09.2019 року прийняла законопроекти щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг: від 06.09.2019 № 1053-1 та від 29.08.2019 № 1073

Нагадаємо, що законопроект №1053-1 вносить зміни до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"(далі – Закон про РРО). Ключовим нововведенням є запровадження програмних РРО та електронних чеків.

Зміни наберуть чинності через 6 місяців з дня, наступного за днем опублікування, крім окремих норм.

Отже, вже незабаром можна буде перейти на програмні РРО. Це стосується як суб’єктів господарювання, які вже застосовують РРО, так і тих, хто раніше не застосовував РРО, а тепер зобов’язані будуть це робити.

З огляду на загальну цифровізацію, запровадження програмного РРО – цілком очікуваний крок.

З набранням чинності цих змін функцію РРО зможе виконувати будь-який пристрій (комп’ютер, планшет, смартфон) на який встановлено відповідне ПЗ, що дозволить такому пристрою виконувати фіскальні функції, та який має безперервний доступ до мережі Інтернет.

Також змінами до Закону про РРО запровадять електронні чеки. Е-чеки матимуть таку ж юридичну силу, як і паперові чеки.

Водночас, суб’єкт господарювання зможе обирати класичний РРО чи програмний РРО залежно від його потреб та фінансових можливостей.

Зазначимо, що зараз відбуваються аналогічні процеси цифровізації розрахункових операцій (програмне РРО, реєстрація чеків), як під час переходу з паперових податкових накладних на електронні.

Ще один законопроект № 1073, що стосується цієї теми, розширює коло платників єдиного податку, які зобов’язані застосовувати РРО. Це стосується платників єдиного податку – фізичних осіб 2, 3 та 4 груп.

Для таких платників – це нововведення, адже вони із набуттям чинності закону будуть зобов’язані фіскалізувати всі розрахункові операції. Таким суб’єктам господарювання варто звернути увагу саме на програмні РРО: запровадити їх простіше та швидше.

Слідкуйте за нашими публікаціями. Ми будемо готувати матеріали для цієї категорії користувачів ( інструкції , огляди тощо) та тримати в курсі останніх змін та нововведень.

Коли зміни до законодавства наберуть чинності в лінійці наших продуктів (M.E.Doc, СОТА) буде доступний програмний РРО. Користувачі будуть забезпечені функціоналом, за допомогою якого матимуть повний цикл електронного документообігу чеків (реєстрацію, фіскалізацію, перегляд тощо).

Огляд змін до законопроектів № 1053-1 та № 1073 читайте у Блозі бухгалтера: