вгору

Реєстрація платником ПДВ: як і за яких умов?

Обов’язкова реєстрація

Під обов’язкову реєстрацію платником ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн. (без урахування ПДВ). Це передбачено п. 181.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

До оподатковуваних операцій для цілей реєстрації особи як платника ПДВ належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ 20%, ставкою 7%, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Для здійснення такої реєстрації особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначений обсяг, повинна подати до фіскального органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ (п. п. 183.1–183.2 ПКУ).

Таким чином, якщо особа здійснює операції з постачання товарів/послуг на митній території України, що підлягають оподаткуванню, загальний обсяг яких протягом останніх 12 календарних місяців перевищує 1 млн грн., то така особа повинна подати до ДФС за своїм місцезнаходженням Заяву за формою № 1-ПДВ і зареєструватись як платник ПДВ в обов’язковому порядку.

Реєстраційна заява платника ПДВ за формою № 1-ПДВ визначена додатком 1 до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.2014 р. № 1130.

У заяві, зокрема, зазначаються підстави для реєстрації особи як платника ПДВ, які заповнюється згідно з додатком до реєстраційної заяви (додаток до реєстраційної заяви до контролюючого органу не подається).

Важливо! Згідно з п. 183.10 ПКУ якщо будь-яка особа, що підлягає обов’язковій реєстрації як платник ПДВ, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, вона несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Добровільна реєстрація

Особа має право зареєструватись як платник ПДВ і за своїм добровільним рішенням. Для цього вона має подати до контролюючого органу Заяву не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого така особа вважатиметься платником ПДВ (п. 183.3 ПКУ).

Такі особи, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника ПДВ, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ та матимуть право на складання податкових накладних (п. 183.5 ПКУ).

Про це нагадали фахівці ДФС у Запорізькій області.

До відома! Заява про реєстрацію особи платником ПДВ подається особисто фізособою або безпосередньо керівником або представником юридичної особи до контролюючого органу за місцезнаходженням (місцем проживання особи). В обох випадках слід документально підтвердити особу та її повноваження.

Також заяву можна подати засобами електронного зв’язку в електронній формі за умови укладення договору про визнання електронних документів з відповідним контролюючим органом і наявності електронного цифрового підпису.

У той же час реєстраційна заява про добровільну реєстрацію платником ПДВ може бути подана держреєстратору як додаток до заяви про держреєстрацію юридичної особи або фізособи-підприємця. У цьому разі електронна відсканована копія реєстраційної заяви передається держреєстратором до контролюючих органів разом з відомостями з Єдиного реєстру про державну реєстрацію такої особи (п. 183.7 ПКУ).