вгору

Що слід зазначити у Звіті про суми податкових пільг у разі звільнення від оподаткування доходів нерезидента?

Суми податку та збору, не сплачені суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, обліковуються таким суб’єктом – платником податків. Це визначено п. 30.6. Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Зазначимо, що податкова пільга – це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п.30.2 ПКУ (п.30.1 ПКУ).

Пунктом 4 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого Постановою КМУ від 27.12.2010 р. № 1233 визначено, що у Звіті про суми податкових пільг (далі – Звіт) зазначається, зокрема:

  • у графах Звіту «Код податку, збору» та «Найменування податку, збору» – код та найменування податку чи збору відповідно до бюджетної класифікації;
  • у підграфі «в т.ч. з Держбюджету» графи «Сума податкових пільг» – обсяг пільг за платежами, що здійснені до Держбюджету.

Так, для сплати податку на прибуток при оподаткуванні доходів нерезидентів (у т. ч. згідно з правилами міжнародних договорів України) визначено код 11020500 – податок на прибуток іноземних юридичних осіб.

Отже, у разі звільнення (зменшення) від оподаткування доходів нерезидентів (у т. ч. згідно з правилами міжнародних договорів України) у графах «Код податку, збору» та «Найменування податку, збору» Звіту зазначається код 11020500 та найменування податку – податок на прибуток іноземних юридичних осіб.

Відповідне роз’яснення було надано у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 102.22.

Зверніть увагу!

Перелік усіх податкових пільг знаходиться в спеціальних довідниках, які оприлюднює ДФС України.

Нагадаємо нашим користувачам, що в програмі M.E.Doc реалізовано форму Звіту про суми податкових пільг (J(F) 0201406), за допомогою якої можна не тільки заповнювати, а й подавати даний звіт до контролюючих органів.

Докладніше про Звіт про суми податкових пільг: складання та виправлення помилок, наслідки у разі неподання, а також про те, що Звіт про суми податкових пільг з 2020 року скасовується, читайте у Блозі бухгалтера