вгору

Штрафні санкції та відповідальність з урахуванням новацій по акцизному податку

У попередніх публікаціях ми знайомили наших користувачів з новаціями, які відбудуться з 01.07.2019 року, що стосуються запровадження СЕАРПСЕ та введення нових визначень. У цьому матеріалі розкажемо про штрафні санкції за порушення норм в адмініструванні акцизного податку.

Невиконання вимог, передбачених законодавством щодо адміністрування акцизного податку, веде до застосування чималих штрафних санкцій.

Важливо! Норми змін в адмініструванні акцизного податку починають діяти з 1 липня 2019 року, а відповідальність за порушення зазначених норм – з 1 жовтня 2019 року.

Змінами доповнено ст.164 Кодексу про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) ч. 4 та 5:

За переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, не зазначеними у митних деклараціях при переміщенні митною територією України прохідним або внутрішнім транзитом, або в акцизних накладних, зареєстрованих у ЄРАН, складених на операції, при здійсненні яких переміщується пальне або спирт етиловий у таких транспортних засобах, що не є акцизними складами пересувними, – штраф від 1000 до 2000 нмдг з конфіскацією пального або спирту етилового та транспортних засобів.

За зберігання та/або реалізація на митній території України пального або спирту етилового на акцизному складі, не зареєстрованому у СЕАРПСЕ, – штраф від 1000 до 2000 нмдг з конфіскацією пального або спирту етилового, транспортних засобів, ємностей та обладнання, що використовувалися для зберігання та/або реалізації, грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

У новій редакції викладено ст. 164-5 КУпАП.

За зберігання або транспортування алкогольних напоїв чи тютюнових виробів з підробленими чи фальсифікованими марками акцизного податку посадовими особами підприємств – виробників, імпортерів і продавців таких товарів застосовується штраф від 100 до 250 нмдг з конфіскацією таких алкогольних напоїв або тютюнових виробів.

А за повторне порушення протягом року – штраф від 600 до 1200 нмдг з конфіскацією таких алкогольних напоїв або тютюнових виробів.

За незаконне зберігання марок акцизного податку накладається штраф від 100 до 250 нмдг з конфіскацією марок акцизного податку.

Також передбачена відповідальність за здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації їх, як платників акцизного податку, яка тягне за собою накладення штрафу на юросіб та фізосіб – підприємців у розмірі 100% вартості реалізованого пального.

Докладніше про те, що з 01.07.2019р. запрацює СЕАРПСЕ та про нові поняття в адмініструванні акцизного податку, читайте у Блозі бухгалтера.