вгору

ТОВ придбаває квартиру: що з ПДВ та амортизацією?

У випадку, якщо забудовник самостійно здійснює будівництво житла, то операція з реалізації майнових прав на нерухоме майно (квартири) для продавця (забудовника об’єкта житлового фонду) для оподаткування ПДВ є операцією з першого постачання житла (об'єкта житлового фонду), яка оподатковується ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

Якщо забудовник здійснює будівництво силами підрядних організацій, то операція з постачання послуг із спорудження житла (об’єкта житлового фонду) для будівельної організації (надавача послуг – підрядника) є першим постачанням житла відповідно до норм пп. 197.1.14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Такі операції є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковуються ПДВ за ставкою 20%.

Операції з подальшої передачі готового новозбудованого житла покупцям звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пп. 197.1.14 ПКУ.

Щодо періоду, з якого розпочинається нарахування амортизації у податковому обліку, зазначимо наступне.

Розрахунок амортизації основних засобів здійснюється відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку (пп. 138.3.1 ПКУ). У той же час, у пп. 138.3.2 ПКУ визначено випадки, коли амортизація на основні засоби не нараховується. Зокрема, це стосується невиробничих основних засобів.

Отже, якщо квартира відноситься до основних засобів та не є невиробничим основним засобом відповідно до пп. 138.3.2 ПКУ, то амортизація такого об’єкта нараховується помісячно, починаючи з місяця, наступного за місяцем, у якому об’єкт основних засобів став придатним для корисного використання (п. 29 П(С)БО 7 «Основні засоби»).

Важливо! Місяць, з якого починається нарахування амортизації на квартиру, як об’єкт основних засобів, не визначається Актом приймання-передачі майнових прав та/чи оформленням права власності, а визначається документом (незалежно від його назви), що підтверджує початок використання квартири у господарській діяльності товариства.

До такого висновку дійшли податківці в Індивідуальній податковій консультації від 10.07.2018 р. № 3047/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Звертаємо увагу, що дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС, радимо звернутися в податкові органи за особистим роз’ясненням.