вгору

У платників податків є вибір: сплачувати податки на єдиний рахунок або за старими умовами

З 01.01.2021 р. відкривається єдиний рахунок для сплати податків і зборів, ЄСВ. Це визначено Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 04.10.2019 р. №190-ІХ (далі – Закон № 190-ІХ).

Єдиний рахунок може використовуватись платниками для сплати:

  • грошових зобов’язань та/або податкового боргу (крім податку на додану вартість, акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також частини чистого прибутку (доходу) державних або комунальних унітарних підприємств та їх об’єднань);
  • ЄСВ;
  • інших платежів.

Про це у нашому матеріалі.

Перерахування коштів з єдиного рахунку до відповідних бюджетів буде здійснюватись Казначейством на підставі реєстру платежів, який формує ДПСУ. Реєстр платежів буде формуватись з дотриманням черговості сплати (пп. 35-1.6 розд. І Закону №190-IX).

Зверніть увагу, що з 01.01.2021 р. платники мають право використовувати для сплати податків, зборів та ЄСВ або єдиний рахунок або сплачувати такі платежі на умовах, які діяли до 01.01.2021р. (на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до бюджетів, небюджетні рахунки для зарахування ЄСВ).

Про це повідомили на сайті Держказначейства.

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.