вгору

Відпустки під час карантину: що необхідно знати?

Набрали чинності Закони, спрямовані на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби. Зокрема, Закон України від 17.03.2020 р. № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі - Закон № 530). Про законопроєкт ми інформували у матеріалі.

У цьому матеріалі мова піде про відпустки, які можуть надаватися під час дії карантину.

Нагадаємо, що надання відпусток регламентовано Кодексом законів України про працю (далі - КЗпП) та Законом України від 15.11.1996 р. №504/96-ВР "Про відпустки"(далі - Закон № 504).

Отже, карантин — адміністративні та медико-санітарні заходи, що застосовуються для запобігання поширенню особливо небезпечних інфекційних хвороб. 

Кожен працівник за законом має право на відпустку. 

Відпустки можна поділити на оплачувані (щорічні, додаткові, соціальні) та без збереження заробітної плати.

Детальніше зупинимось на останніх.

Хто має право отримати відпустку без збереження заробітної плати під час дії карантину? 

1. В обов’язковому порядку під час дії карантину відпустка без збереження заробітної плати надається матері або іншій особі, зазначеній у ч. 3 ст. 18 Закону № 504, для догляду за дитиною віком до 14 років на період оголошення карантину на відповідній території (п. 3-1 ст. 25 Закону № 504).

2. Відпустку без збереження заробітної плати може отримати будь-який працівник, відповідно вимог ст. 26 Закону № 504, за згодою із роботодавцем.

Слід зазначити, що така відпустка надається терміном на 15 календарних днів на рік.    

Важливо! У зв'язку з прийняттям Закону № 530 до ст. 84 КЗпП та ст. 26 Закону №504 внесені зміни. Змінами передбачено, що у разі встановлення Кабміном (Постанова КМУ від 11.03.2020р. № 211) карантину, відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», термін перебування у відпустці без збереження заробітної не включається у загальний строк, встановлений ч. 2 ст. 84 КЗпП та ч. 3 ст.26 Закону №504, відповідно.

Тобто, працівник за згодою із роботодавцем може отримати відпустку без збереження заробітної плати на весь час дії карантину. У разі особистої потреби (за сімейними обставинами) працівник може скористатися такою відпусткою у інший період на строк до 15 календарних днів. 

! Якщо працівник бере відпустку без збереження заробітної плати під час карантину, в заяві слід зазначити “у зв'язку із запровадженням карантину”, а також зробити посилання на постанову КМУ, за якою вводиться карантин. Наразі це - Постанова КМУ від 11.03.2020 р. № 211. 

При цьому заяву на відпустку без збереження заробітної плати має подати роботодавцю як працівник, у якого є діти до 14 років, так і працівник, який не має дітей відповідного віку. Працівники, які мають мають дітей до 14 років, також надають копію свідоцтва про народження дитини. 

Зверніть увагу! Період карантину може бути продовжено. У цьому випадку така відпустка може бути продовжена та надаватися стільки разів, скільки буде провадитись такий режим.

Таку ж думку висловили в управлінні Держпраці Івано-Франківської області.

І наостанок, відправити всіх працівників у відпустки за власною ініціативою роботодавець не може, оскільки це є порушенням трудового законодавства. За це передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.  Відповідальність — адміністративна — до 1700 грн (ст. 41 КпАП), кримінальна - визначена ст. 172 ККУ. 

Більше інформації читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.