вгору

Відрядження: що необхідно пам’ятати?

Тема відрядження є важливою для кожного підприємства. Її розглядають щороку, адже щороку станом на 1 січня змінюється розмір мінімальної заробітної плати, від якої розраховується сума добових.

У даному матеріалі розглянемо основні моменти, що стосуються відрядження. І сподіваємось вони стануть Вам у нагоді.

Добові:

 

Примітка

 

у межах території України – 417,30 грн

 

 

за кордон - у сумі не вище 80 евро

Аванс на закордонне відрядження повинен видаватися у національній валюті тієї держави, до якої відряджають працівника, або у вільно конвертованій валюті.

Не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем сума відшкодованих йому у встановленому порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, а саме:

 

 

Примітка

Витрати

- на проїзд (у т. ч. перевезення багажу, бронювання квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у т. ч. на орендованому транспорті);

- оплату вартості проживання у готелях (мотелях), а також включених до таких рахунків витрат на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), на найм інших жилих приміщень;

- оплату телефонних розмов;

- оформлення закордонних паспортів, дозволів на в’їзд (віз);

- обов’язкове страхування;

- інші документально оформлені витрати.

Зазначені витрати не є об’єктом оподаткування лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат.

Також до оподатковуваного доходу не включаються, і як наслідок, не оподатковуються витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізичної особи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням (пп.170.9.1 ПКУ).

Підтверджуючі документи

- транспортні квитки або рахунки (багажні квитанції), у т. ч. електронні квитки за наявності посадкового талона, якщо його обов’язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту, та розрахункові документи про їх придбання за всіма видами транспорту, в тому числі чартерних рейсів;

- рахунки, отримані із готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, в т. ч. бронювання місць у місцях проживання;

- страхові поліси.

 

Додаткові документи

- запрошень сторони, що приймає, діяльність якої збігається з діяльністю роботодавця;

- укладеного договору чи контракту;

- інших документів, які встановлюють або засвідчують бажання встановити цивільно-правові відносини;

- документів, що засвідчують участь відрядженої особи в переговорах, конференціях, симпозіумах, інших заходах, які проводяться за тематикою, що збігається з господарською діяльністю роботодавця тощо.

Крім того, будь-які витрати на відрядження не включаються до оподатковуваного доходу за наявності документів, що підтверджують зв’язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця.

Зазначимо, що за запитом контролюючого органу роботодавець забезпечує за власний рахунок переклад підтверджуючих документів, виданих іноземною мовою.

Про це нагадали податківці ДФС у Запорізькій області.

Важливо, що у разі якщо роботодавець приймає рішення виплатити добові понад встановленої норми, то сума перевищення буде оподатковуватись ПДФО (18%) і військовим збором (1,5%). Крім того, така виплата буде відображатись у формі 1ДФ, т.я. буде вважатись додатковим благом працівника.

Форму 1ДФ «Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» (ідентифікатор форми J/F0500105) зручно заповнювати та надсилати до контролюючих органів за допомогою програми M.E.Doc та веб-сервісу СОТА.

Докладніше про основні показники для бухгалтера на 2019 рік, про перевищення розміру добових та про зміни щодо відшкодування добових держслужбовцям та бюджетникам, читайте у Блозі бухгалтера.