вгору

Відвантаження пального та його отримання покупцем у різні дні: що вважати датою реалізації?

Податківці надали відповідь на запитання: яка дата вважається датою реалізації пального з метою складання акцизної накладної (далі – АН), у т. ч. якщо відвантаження пального продавцем і отримання пального покупцем, а також сплата, перехід права власності, або підписання акту приймання-передачі про його отримання відбувається не в один день?(Інформаційно-довідковий ресурс «ЗІР», категорія 116.13.03)

З метою складання АН датою здійснення операції з реалізації пального вважається дата фізичної передачі (відпуску, відвантаження) такого пального, що засвідчується у первинних документах, незалежно від того коли відбулась сплата або перехід права власності, отримання його покупцем. 

Аргументи наступні.

Відповідно до абз. першого п. 231.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник акцизного податку при реалізації, зокрема, пального, зобов’язаний скласти в електронній формі АН за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого, зокрема, пального, та зареєструвати її в ЄРАН з використанням електронного підпису уповноваженої платником особи.

 Реалізація, зокрема, пального, для цілей розд. VI «Акцизний податок» ПКУ – це будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження), зокрема, пального з переходом права власності, зокрема, на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного (абз. другий пп. 14.1.212 ПКУ):

  • до акцизного складу;
  • до акцизного складу пересувного;
  • для власного споживання чи промислової переробки;
  • будь-яким іншим особам.

Не вважаються реалізацією пального операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України:

  • у споживчій тарі ємністю до 5 л (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками;
  • при використанні пального, з якого сплачено акцизний податок, виключно для потреб власного споживання чи промислової переробки СГ, які не є розпорядниками акцизного складу.

АН складається платником податку, зокрема, в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації, зокрема, пального (абз. перший п. 231.3 ПКУ). Однак надається право складання АН за щоденними підсумками операцій, та не пізніше останнього дня місяця на весь обсяг реалізованого (втраченого) пального протягом такого місяця.

Дізнайтеся більше з Блогу бухгалтера:

Роздрібна та оптова торгівля пальним у світлі СЕАРП та СЕ;

Ліцензування на ринку пального: запитаннявідповіді від ДФС;

Як створити Заявку на поповнення/коригування залишку пального?

У програмі M.E.Doc cтворено новий модуль «Реєстр ліцензій пального».