вгору

Закон про додаткові соціальні та економічні гарантії для запобігання коронавірусу підписаний Президентом

Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 540-IX (законопроєкт № 3275), який парламент ухвалив 30.03.2020 р. Сьогодні текст Закону був опублікований у «Голос України».

Нагадаємо, що документом передбачені додаткові соціальні та економічні гарантії для підтримки громадян і бізнесу в умовах протидії поширенню коронавірусу в Україні. Закон, зокрема, передбачає доплату в розмірі до 300% зарплати медикам та іншим працівникам, задіяним у лікуванні хворих на COVID-19, а працівникам соціального захисту населення, які надають послуги громадянам, котрі перебувають удома, – до 100% зарплати.

Крім того, Уряд отримує право на період карантину встановлювати граничні ціни на товари протиепідемічного призначення та соціально значущі товари. Операції з увезення в Україну ліків, медвиробів та обладнання для протидії COVID-19 та їхнє постачання звільняється від сплати ПДВ.

Закон № 540 дасть змогу також вирішити питання із забезпеченням антисептиками – встановлено нульовий акциз та спрощено адмінпроцедури виробництва і закупівель спирту для дезінфекторів.

Документом передбачено й виплату допомоги з часткового безробіття працівникам малих і середніх підприємств, для яких будуть збережені робочі місця під час карантину. Крім того, спрощується оформлення дистанційної роботи – працівники мають право розподіляти робочий час на свій розсуд, а виконання дистанційної роботи не призводить до будь-яких обмежень трудових прав чи зменшення зарплати. Всі соціальні виплати на період карантину будуть продовжені автоматично – громадянам не потрібно наражати себе на небезпеку та з’являтися у відповідні установи.

Передбачена заборона підвищувати відсоткові ставки за всіма кредитними договорами. А споживчі кредити, взяті до 2017 р., тимчасово звільняються від штрафів та пені.

Нормами Закону № 540 збільшуються ліміти для груп платників єдиного податку фізичних осіб – підприємців: перша група – з 300 тис. до 1 млн грн, друга група – з 1,5 млн до 5 млн грн, третя група – з 5 млн до 7 млн грн.

Про це повідомлено на сайті Президента України.

Зручну таблицю з прийнятими нововведеннями підготувала ДПС.

З переліком змін, прийнятих законопроєктом № 3275, читайте докладніше у Блозі бухгалтера, Інформері програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі:

- ВРУ прийняла ще один закон про податкові пільги №3275;

- Гнучкий режим роботи та надомна праця – у Законопроєкті № 3275;

- Додаткові економічні гарантії: що передбачено Законопроєктом № 3275?

- Особливості надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину – у Законопроєкті № 3275.