вгору

Чи є можливість зареєструвати АН/РК у вихідні та святкові дні?

Особа, яка реалізує пальне або спирт етиловий, зобов’язана в установлені терміни скласти акцизну накладну (далі – АН) та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН). Ці вимоги визначені п. 231.5 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

АН, які не надаються отримувачу пального або спирту етилового, а також ті, що складені за операціями з неплатниками акцизного податку, теж підлягають реєстрації в ЄРАН.

Нагадаємо, що реєстрація АН/РК у ЄРАН здійснюється не пізніше 15 календарних днів (далі – к.дн.), наступних за датою їх складання (п. 231.6 ПКУ).

При цьому, реєстрація першого примірника АН при реалізації пального або спирту етилового здійснюється:

  • з акцизного складуу день складання АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу;
  • з акцизного складу пересувного до іншого акцизного складу пересувного – у день складання АН, але не пізніше здійснення операції з реалізації пального або спирту етилового з акцизного складу пересувного;
  • з акцизного складу пересувного до акцизного складу – після фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад, але не пізніше 3 к. дн., наступних за датою складання АН;
  • при ввезенні пального або спирту етилового на митну територію Українине пізніше дня, наступного за днем оформлення митної декларації.

При реєстрації другого примірника АНпісля фактичного отримання пального або спирту етилового на акцизний склад/акцизний склад пересувний, але не пізніше 3 к. дн., наступних за днем такого отримання, розпорядником акцизного складу/акцизного складу пересувного – отримувачем пального або спирту етилового.

Реєстрація розрахунку коригування в ЄРАН здійснюється не пізніше 3 к. дн., наступних за датою його складання.

Для реєстрації в ЄРАН акцизні накладні/розрахунки коригування надсилаються до ДФС в електронній формі відповідно до вимог Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, затвердженого постановою КМУ від 24.02.2016 р. № 114.

Порядком передбачено, що ЄРАН працює постійно (24/7), крім часу, необхідного для технічного обслуговування.

Технічне обслуговування ЄРАН проводиться у часові проміжки з незначною кількістю реєстрації АН/РК.

Інформація про запланований час технічного обслуговування ЄРАН розміщується на офіційному вебсайті ДФС не пізніше ніж за 24 години до початку техобслуговування.

Отже, законодавством не передбачено обмежень щодо можливості реєстрації АН/РК у ЄРАН у вихідні та святкові дні.

Таке роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 116.13.03.

Також читайте у Блозі бухгалтера: