вгору

Як виправити помилки в АН при розподілі обсягів залишків пального?

Коригування показників акцизної накладної (далі – АН) шляхом складання розрахунку коригування (далі – РК) та реєстрації його в ЄРАН здійснюється у випадку, якщо після реалізації пального або спирту етилового відбувається повернення частини чи всього обсягу пального або спирту етилового особі, яка реалізує пальне або спирт етиловий, або виникає потреба у виправленні помилок, допущених при складанні такої АН. Це визначено п. 231.7 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Нагадаємо, що розподіл обсягів пального, облік якого здійснювався в СЕАРП, між акцизними складами та/або акцизними складами пересувними здійснюється шляхом складання та реєстрації АН. При цьому, фізична передача (відпуск, відвантаження) пального не відбувається (п. 23 підрозд 5 розд ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Відповідно показники АН, складених для розподілу обсягів залишків пального, що обліковувалися у платників податку в СЕАРП, між акцизними складами/акцизними складами пересувними, де такі обсяги залишків пального знаходяться фактично станом на 01.07.2019р., не можуть коригуватись шляхом складання РК.

АН на розподіл (напрям використання пального «3») складається за новою формою (ідентифікатор форми АН пальне – J/F1203201), відповідно до Порядку заповнення АН, затвердженого наказом Мінфіну від 19.06.2019 р. №262.

Під час складання розподільчих АН платниками були допущені помилки, зокрема, в реквізитах отримувача пального, акцизного складу або акцизного складу пересувного отримувача, обсягах пального, кодах пального згідно з УКТ ЗЕД.

У зв’язку з цим, ДФС пропонує процедуру виправлення помилкових показників АН на розподіл залишків пального, зареєстрованих в СЕАРП та СЕ станом на 01.07.2019 р.

1. Приведення у відповідність даних СЕАРП та СЕ, сформованих на підставі розподільчих АН, які містили невідповідні дані щодо отримувача пального та/або акцизного складу/акцизного складу пересувного та/або кодів УКТ ЗЕД пального.

Особою, яка в розподільчій АН, що містила невідповідні дані, зазначена як отримувач пального, складається АН на операцію з відпуску пального, в якій зазначається:

  • напрям використання – «0»;
  • дата складання – 01.07.2019 р.;
  • у колонці 2 табличної частини «Опис товару згідно з УКТ ЗЕД» перед описом товару заноситься текст такого змісту: «Приведення у відповідність даних щодо залишків пального станом на 01.07.2019. АН реєстраційний № (номер, зазначений у квитанції № 2 до другого примірника розподільчої АН, що містила невідповідні дані)»;
  • у полі «Отримувач пального» зазначаються реквізити особи – платника податку, у якого фактично перебували залишки пального станом на 01.07.2019 р., у т. ч. з правильними кодами УКТ ЗЕД;
  • в поле «Акцизний склад / акцизний склад пересувний, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» переносяться дані з поля «Акцизний склад / акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» АН;
  • в поле «Акцизний склад / акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» заносяться реквізити акцизного складу / акцизного складу пересувного, на якому фактично перебували залишки пального станом на 01.07.2019 р.

2. Приведення у відповідність даних СЕА РПСЕ, сформованих на підставі розподільчих АН, що містили завищені дані щодо обсягу реалізованого пального.

Особою, яка в розподільчій АН, що містила невідповідні дані, зазначена як отримувач пального, складається АН на операцію з відпуску пального, в якій зазначається:

  • напрям використання – «0»;
  • дата складання – 01.07.2019 р.;
  • у колонці 2 табличної частини «Опис товару згідно з УКТ ЗЕД» перед описом товару заноситься текст такого змісту: «Приведення у відповідність даних щодо залишків пального станом на 01.07.2019. АН реєстраційний № (номер, зазначений у квитанції № 2 до другого примірника розподільчої АН, що містила невідповідні дані)»;
  • у полі «Отримувач пального» зазначаються реквізити особи – платника податку, у якого фактично перебували обсяги такого перевищення пального станом на 01.07.2019 р.;
  • у поле «Акцизний склад/акцизний склад пересувний, з якого фізично відвантажене (відпущене) пальне» переносяться дані з поля «Акцизний склад / акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» АН;
  • у поле «Акцизний склад/акцизний склад пересувний, на який фізично відвантажене (отримане) пальне» заносяться реквізити акцизного складу/ акцизного складу пересувного, на якому фактично перебували такі обсяги перевищення пального станом на 01.07.2019 р.

Дані щодо обсягу реалізованого пального в такій АН містять обсяг перевищення (тобто різницю між завищеним обсягом пального, помилково зазначеним у АН, та правильним обсягом пального), який необхідно перенести на акцизний склад / акцизний склад пересувний, де такий обсяг перевищення фактично знаходився станом на 01.07.2019.

Зауважимо, що термін виправлення помилок, яких платники припустились у розподільчих АН (тобто термін реєстрації другого примірника АН, складених для виправлення помилок у АН) – по 15.08.2019 (включно).

Оскільки виправлення помилок у АН потребує складання АН особою, яка в таких АН зазначена як отримувач пального, суб’єкт господарювання, який припустився помилки, інформує таких отримувачів про реквізити помилкових розподільчих АН, надає перелік неправильних даних та перелік даних, які отримувачу необхідно зазначити в АН, якими виправляються помилки.

Про те, як відбувається розподіл палива між акцизними складами та про те, коли подавати АН на розподіл залишків пального, а коли – заявку на поповнення, читайте у Блозі бухгалтера та у розділі «Інформер» програми M.E.Doc.