вгору

Проект Постанови НБУ щодо оновлення порядку відкриття/закриття рахунків клієнтів

НБУ пропонує врегулювати порядок відкриття та закриття рахунків клієнтів банків, відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства. Про це зазначено на сайті НБУ.

У зв’язку з цим на офіційному вебсайті НБУ розміщено проект Постанови «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів».

Зокрема, пропонується:

1. Встановити порядок:

  • відкриття банками спецрахунку для здійснення керуючим санацією процедури санації боржника – юрособи;
  • відкриття банками спецрахунку /окремого рахунку для здійснення арбітражним керуючим процедури реструктуризації боргів/погашення боргів боржника – фізособи (ФОП);
  • відкриття рахунків СГ, що не мають рахунків у цьому банку, на підставі поданих його представником (фізособою, яка вже має в цьому банку рахунок, відкритий для власних потреб) за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем заяви про відкриття поточного рахунку в електронній формі, підписаної кваліфікованим електронним підписом цього представника;
  • закриття банками поточних рахунків ФОП, який припинив підприємницьку діяльність (якщо на його рахунку немає залишку коштів);
  • здійснення банком зміни рахунків клієнта – фізособи, яка припинила свою підприємницьку діяльність та має залишок коштів на рахунках.

2. Визначити вимоги до оформлення переліку осіб, які відповідно до законодавства України мають право розпоряджатися рахунком і підписувати розрахункові документи.

3. Зобов’язати юридичних осіб-нерезидентів та представництва юридичних осіб-нерезидентів в Україні повідомляти банк про внесення змін до їхніх реєстраційних документів.

Нагадаємо, що Кодекс України з процедур банкрутства набрав чинності 21.04.2019 р. та буде введений в дію 21.10.2019 р. Детальніше про це у нашому матеріалі.

Також читайте у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc матеріали щодо посилення нагляду НБУ за веденням касових операцій та про те, як заповнити платіжне доручення у перехідний період запровадження IBAN.