вгору

Роздрібна та оптова торгівля пальним у світлі СЕАРП та СЕ

Нагадаємо, що з 01.07.2019 р. набрали чинності зміни, які стосуються, зокрема, реалізації, ліцензування діяльності усіх суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво, зберігання, оптову та роздрібну торгівлю пальним. Крім того, запроваджено систему електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі - СЕАРП та СЕ), завдання якої полягає у акумулюванні даних щодо обліку та сплати акцизного податку, зокрема, по оптовій та роздрібній торгівлі пальним.

Основними законодавчими актами, які регулюють, зокрема, здійснення роздрібної та оптової торгівлі є - ПКУ, Законом України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» від 19.12.1995р. № 481/95-ВР (далі – Закон - № 481).

Оптова торгівля пальним - діяльність із придбання та подальшої реалізації пального із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик суб’єктам господарювання роздрібної та/або оптової торгівлі та/або іншим особам (абз. 57 ст. 1 Закону № 481).

Роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання громадського харчування (абз. 58 ст. 1 Закон № 481).

Ліцензування

Оптова та роздрібна торгівля пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії (ст. 15 Закону № 481). Про це ми писали у матеріалі.

! Ліцензії на право оптової та роздрібної торгівлі пальним видаються терміном на п’ять років, за заявою суб’єкта господарювання. При цьому, ліцензія на право роздрібної торгівлі пальним видаються за місцем торгівлі суб’єкта господарювання.

Суб’єкти господарювання отримують ліцензії на право оптової торгівлі пальним на кожне місце оптової торгівлі пальним, а за відсутності місць оптової торгівлі пальним - одну ліцензію на право оптової торгівлі пальним за місцезнаходженням суб’єкта господарювання.

Акцизні накладні та розрахунки коригування

Нагадаємо, що із запровадженням СЕАРП та СЕ були запроваджені оновлена форма акцизної накладної (форми «П», ідентифікатор форми J/F1203201) та розрахунку коригування до акцизної накладної (ідентифікатор форми J/F1203301).

Акцизну накладну (далі - АН) складають особи, які зареєстровані платниками акцизного податку відповідно до пп.231.1 ПКУ. АН складається в електронному вигляді за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального. При цьому всі АН обов’язково реєструються в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН).

Про алгоритм заповнення АН форми П та реєстрацію АН (на пальне) у M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера.

Зазначимо, що АН складається в день ввезення на митну територію України пального чи в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального.

Розрахунок коригування АН форми П до АН складає особа, яка складала АН. При цьому, примірників має бути стільки, скільки було при складанні АН.

Що пропонує M.E.Doc для реалізаторів пального?

У програмі M.E.Doc в розділі Облік акцизного податку доопрацьовані модулі Реєстр акцизних документів (пальне), Реєстр ліцензій (пальне), Звірка документів з ЄРАН (пальне), рис. 1.

Рис. 1

У модулі Реєстрація акцизних документів (пальне) знаходяться такі шаблони форм:

  • Акцизна накладна форми П – ідентифікатор J/F1203201;
  • Розрахунок коригування форми П - ідентифікатор J/F1203301;
  • Заявка на поповнення/коригування залишку пального – ідентифікатор J/F0210901;
  • Заява про реєстрацію платника акцизного податку - ідентифікатор J/F1304101;
  • Довідка про обладнання АС (резервуари, лічильники) - ідентифікатор J/F0210301;
  • Довідка про зведені за добу дані - ідентифікатор J/F0210401;
  • Заявка про переміщення - ідентифікатор J/F1304901.

Про те, як заповнити заявку на переміщення пального та спирту у M.E.Doc читайте у Блозі бухгалтера.

Крім того, у модулі Реєстр ліцензій (пальне) знаходяться такі шаблони форм:

  • Заява на право оптової торгівлі (ліцензія) - ідентифікатор J/F1304301;
  • Заява на виробництво (ліцензія) - ідентифікатор J/F1304401;
  • Заява на право роздрібної торгівлі (ліцензія) - ідентифікатор J/F1304501;
  • Заява на право зберігання (ліцензія) - ідентифікатор J/F1304601;
  • Документ довільного формату - ідентифікатор J/F13601102.

Зазначимо, що дана публікація є узагальнюючою. Більш детально про особливості роздрібної та оптової торгівлі пальним у наших наступних матеріалах.

Також читайте про реалізацію спирту етилового у світлі СЕАРП та СЕ та багато корисної інформації у Блозі бухгалтера та у розділі Інформер програми M.E.Doc.