вгору

5 антикризових заходів від НБУ

НБУ оприлюднив ключові антикризові рішення, які забезпечать якісну і безперебійну роботу фінсистеми.

Нацбанк визначив 5 антикризових ключових рішень:

1. Кредити. 

Вводиться особливий пільговий період обслуговування кредитів населення та бізнесу в період дії карантину. Докладніше у матеріалі.

2. Депозити. 

Забороняється банкам вводити будь-які обмеження щодо форми та обсягу зняття депозитів при закінченні їх терміну. 

3. Робота банківської системи. 

Запроваджуються нові програми підтримки банків фінансуванням, яке вони можуть спрямувати бізнесу та громадянам, котрі найбільше потерпають від карантину. На період кризи відкладається проведення стрес-тестування банків та спрощуються нормативи.

4. Валюта. 

Це, мабуть, найактуальніше питання. НБУ присутній на безготівковому валютному ринку, кожного дня виходить з інтервенціями, щоб згладити коливання. Також вирішуються проблеми нестачі готівкової валюті, для чого вже розпочали операції з продажу готівкового євро за безготівку.

5. Платежі. 

НБУ стимулює українців якнайшвидше переходити на дистанційне банківське обслуговування. Робота з готівкою, відвідування банківських відділень сьогодні наражає на ризик як клієнтів, так і банківських працівників. Найефективніше це можна зробити, якщо клієнти будуть користуватися послугами дистанційно.

Про те, як змінено графік роботи банків під час карантину, читайте у Блозі бухгалтера.

НБУ наголосив, що не запроваджено жодних обмежень на роботу банків чи проведення ними операцій: видачі коштів з депозитів, надання кредитів, обміну валюти, роботи банкоматів тощо. 

Щоб безготівкові платежі були більш вигідними, більш доступними, НБУ на період карантину відміняє тарифи на роботу Системи електронних платежів (СЕП). Також важливо знизити тарифи на безготівкові розрахунки. Сьогодні дистанційні банківські послуги повинні бути максимально  доступними. Це питання забезпечення соціальної відповідальності банківської системи.

Більше новин читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на нашому Telegram-каналі.