вгору

7 листопада 2018 року набуває чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги»

07.11.2018 набуває чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 р. №2155-VIII (далі – Закон №2155).

Одним з найважливіших положень Закону № 2155 є взаємне визнання українських та іноземних сертифікатів відкритих ключів та електронних підписів.

Законом запроваджуються такі механізми, як електронна ідентифікація, електронний підпис, електронна печатка, електронна позначка часу, реєстрована електронна доставка, інтероперабельність тощо.

Згідно з ч.2 ст. 22 Закону № 2155 ідентифікація фізичної особи, яка звернулася за отриманням послуги формування кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, здійснюється за умови її особистої присутності за паспортом громадянина України або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи, відповідно до законодавства про Єдиний державний демографічний реєстр та про документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи..

Отже, починаючи з 07.11.2018, отримати послуги з формування кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів за довіреністю (в т.ч. посвідченою нотаріально) буде неможливо. Про це зазначають податківці на сайті ДФСУ.

Крім того, запроваджується адміністративна послуга щодо включення юридичних та фізичних осіб - підприємців, які мають намір надавати електронні довірчі послуги (ЕДП), до Довірчого списку, а також встановлюється порядок ведення такого списку. Також, визначається процедура незалежної оцінки відповідності для ЕДП та також можливість використання зазначеними особами у своїй діяльності як національних, так і міжнародних стандартів.

Зауважимо!

Допускається ідентифікація фізичної особи кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг за ідентифікаційними даними, що містяться у раніше сформованому ним кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, за умови чинності цього сертифіката (ч. 3 ст. 22 Закону № 2155).

Також Закон № 2155 інтегрує в собі всі попередні здобутки у сфері застосування ЕЦП, зокрема, чинні сертифікати продовжуватимуть діяти ще два роки з моменту набрання чинності даним Законом (п.5 р. VII Прикінцевих та перехідних положень Закону №2155).

До відома!

Закон України «Про електронний цифровий підпис» втрачає чинність з дня набранням чинності Закону № 2155.

В АЦСК «Україна» можна отримати сертифікати електронних цифрових підписів (ЕЦП) для юридичних та фізичних осіб.