вгору

Алгоритм отримання лікарняних від ФСС

Нагадуємо нашим користувачам, що право на матеріальне забезпечення від ФСС мають усі застраховані – громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні. Відповідне право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом. Це передбачено ч. ч. 1 – 2 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-XIV (далі – Закон № 1105).

Отже, матеріальне забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, що працюють на умовах трудового (або поєднують підприємницьку діяльність з діяльністю за трудовим договором),  цивільно-правового договору, надаються за основним місцем роботи. Однак сумісники також мають право на лікарняні та допомогу по вагітності та пологах (абз. перший – другий ч. 1 ст. 30 Закону №1105).

Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (для сумісників – копія листка непрацездатності, ред.)

 Порядок отримання допомоги по тимчасовій втраті працездатності та по вагітності та пологах від ФСС:

1. Отриманий в закладі охорони здоров’я лікарняний працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера) для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які буде надаватися матеріальне забезпечення).

2. Передача листка непрацездатності на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соцстрахування підприємства(приймається рішення щодо надання матеріального забезпечення).

3. Розрахунок бухгалтерією страхувальника (роботодавця) суми лікарняних та оформлення заяви-розрахунку для отримання фінансування від робочого органу ВД ФСС.

4. Подача страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу ВД ФСС за місцем обліку та подальше фінансування такої заяви шляхом перерахування Фондом заявлених коштів на спецрахунок страхувальника.

5. Виплата страхувальником лікарняних застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати.

Дізнайтесь докладніше про алгоритм заповнення звітності з лікарняних та інших виплат та про розрахунок середньоденної зарплати для лікарняних та декретних з Блогу бухгалтера.