вгору

Бути чи не бути перевіркам, заявленим до бюджетного відшкодування ПДВ?

Із прийняттям антикризових законів, зокрема, Закону України від 17.03.2020 № 533-IX (далі – Закон № 533), ВРУ встановила деякі пільги для бізнесу. Про це ми писали у матеріалі.

Законом №533 встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18.03.2020р. по 31.05.2020р. Винятком є лише документальні позапланові перевірки, визначені пп.78.1.8 Податкового кодексу України (далі- ПКУ).

Тобто, перевірки декларацій, в яких заявлено до відшкодування з бюджету податок на додану вартість, за наявності підстав, передбачених ПКУ, здійснюватимуться відповідно до законодавства. Крім того, нагадаємо, така документальна позапланова перевірка проводиться щодо законності декларування від’ємного значення з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. грн.

Важливо! Отримати бюджетне відшкодування платники можуть тільки у разі узгодження ДПС заявленої суми за результатами камеральної перевірки, яка проводиться протягом 30 календарних днів.

Крім того, контролюючий орган має право протягом 60 календарних днів, що настають за граничним строком подання податкової декларації, а в разі якщо така податкова декларація надана після закінчення граничного строку - за днем її фактичного подання, провести документальну перевірку. 

Важливо! Мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок вводиться на період з 18 березня і його дія не розповсюджується на перевірки, завершені по 17 березня 2020 року включно.

Якщо ж на вашому підприємстві така перевірка розпочалась та незавершена, то відповідно до п. 52-2 підрозд 10 розд XX «Перехідні положення» ПКУ, документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершені станом на цю дату, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.

Слід враховувати, що введення мораторію на проведення перевірок не позбавляє платників податків права подавати відповідно до п. 86.7 ПКУ заперечення до актів перевірок, завершених до запровадження мораторію, та оскаржувати прийняті за їх результатами податкові повідомлення-рішення.

Про це нагадали податківці Офісу ВПП.

Радимо ознайомитись із нашими матеріалами у  Блозі бухгалтера, розділі Інформер програми M.E.Doc:

А також долучайтесь до нашого Telegram-каналу.