вгору

Часткова компенсація ЄСВ сімейним фермерським господарствам – з 01.01.2020 р.

Уряд затвердив Порядок надання сімейним фермерським господарствам (далі – СФГ) додаткової фінансової підтримки (далі – Порядок). Механізм її надання запрацює через доплати ЄСВ на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства з 01.01.2020 р. З цієї дати набере чинності постанова КМУ від 22.05.2019 р. № 565.

Нагадуємо нашим користувачам, що фермерське господарство без статусу юрособи створюється на основі діяльності ФОПа і має статус СФГ, за умови використання праці членів такого господарства, якими є виключно ФОП та члени її сім’ї відповідно до ст. 3 Сімейного кодексу України (далі – СКУ).

 Головою СФГ може бути виключно член відповідної сім’ї (не може бути наймана особа).

При цьому, відповідно до ст. 27 Закону України «Про фермерське господарство» від 19.06.2003 р. № 973-IV (далі – Закон № 973) СФГ може залучати інших громадян виключно для виконання сезонних та окремих робіт, які безпосередньо пов’язані з діяльністю такого господарства і потребують спеціальних знань чи навичок.

Це визначено ч. 5 ст. 1 Закону № 973.

Хто має право на доплату та її розмір?

Право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юрособи, яке утворене відповідно до ст. 8-1 Закону № 973 та зареєстроване платником єдиного податку  4 групи за наступних умов:

Рік отримання доплати

Розмір доплати

Обовязковий розмір сплати ЄСВ

перший

0,9 МСВ*

0,1 МСВ

другий

0,8 МСВ

0,2 МСВ

третій

0,7 МСВ

0,3 МСВ

четвертий

0,6 МСВ

0,4 МСВ

п’ятий

0,5 МСВ

0,5 МСВ

шостий

0,4 МСВ

0,6 МСВ

сьомий

0,3 МСВ

0,7 МСВ

восьмий

0,2 МСВ

0,8 МСВ

дев’ятий  та десятий

0,1 МСВ

0,9 МСВ

*МСВ – мінімальний страховий внесок

Які документи слід подати для отримання доплати?

Для отримання доплати голова СФГ подає не пізніше ніж за 5 робочих днів до початку місяця до тероргану ДФС за місцем свого обліку як платника ЄСВ  відповідні заяви від себе та усіх членів СФГ (крім тих осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати ЄСВ, не є платниками ЄСВ на добровільних засадах). До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення СФГ.

З якої дати починаються виплати на умови її отримання?

Право на отримання доплати виникає у членів/голови СФГ з 1 числа місяця, наступного за місяцем подання заяви, за умови внесення до реєстру страхувальників відмітки про право членів/голови СФГ на отримання доплати.

Територіальний орган ДФС має право відмовити у задоволенні заяви за підстав, зазначених у п. 6 Порядку, зокрема, якщо члени/голова СФГ мають заборгованість із сплати ЄСВ або не перебувають на обліку як платники ЄСВ у реєстрі страхувальників.

Відкриття небюджетного рахунку Держказначейством

Мінагрополітики відкриває у Держказначействі небюджетний рахунок за балансовим рахунком розділу рахунків 37 «Рахунки інших клієнтів та банків» та на підставі повідомлення ДФС у межах відкритих асигнувань за програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств» перераховує бюджетні кошти, про що повідомляє ДФС. ДФС, у свою чергу, вносить до реєстру платників дані платіжних реквізитів для перерахування коштів з небюджетного на транзитний рахунок. Після цього здійснюється перерахування бюджетних коштів на рахунки, відкриті для зарахування ЄСВ, із зазначенням суми доплати кожному працівнику.

Якщо бюджетних коштів недостатньо для надання доплати в повному обсязі у звітному кварталі, ДФС здійснює розподіл коштів між застрахованими особами пропорційно сумі, яка перебуває на небюджетному рахунку. При цьому залишок доплати виплачується у наступному місяці.

  Постанова набирає чинності з 01.01.2020 р.