вгору

Чи буде нараховано штраф, якщо ФОП-єдинник подав декларацію за невірним ідентифікатором?

Податкова декларація подається за звітний період в установлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ПКУ).

Платники єдиного податку – фізичні особи – підприємці (далі – ФОП-єдинники) подають податкову декларацію за формою, затвердженою наказом Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій платника єдиного податку» від 19.06.2015 р. № 578.

Згідно з п. 294.1 ПКУ податковим (звітним) періодом для ФОП-єдинників, зокрема, 1-ї та 2-ї груп є календарний рік. Електронну форму річної звітності (ідентифікатор форми F0103404) можна заповнити та подати через програми M.E.Doc або СОТА.

Для ФОП-єдинників 3-ї групи звітний період дорівнює календарному кварталу. Для таких платників ідентифікатор форми F0103306, який також можна заповнити та подати через програми M.E.Doc або СОТА.

ФОП-єдинники, для яких базовим звітним періодом є квартал, подають податкову декларацію з ідентифікатором форми – F0103306, а для базового звітного періоду – рік, з ідентифікатором форми – F0103404. Крім того, податкова декларація має містити обов’язкові реквізити, визначені п. 48.3 ПКУ.

Нагадаємо нашим користувачам!

Користувачі за допомогою програм M.E.Doc та СОТА можуть заповнювати і надсилати звіти в електронному вигляді до контролюючих органів. Це є прекрасною перспективою для заощадження часу при звітуванні.

При поданні податкової декларації в електронній формі ФОП-єдинник зобов’язаний здійснити її відправлення на адресу контролюючого органу не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк (п. 49.5 ПКУ).

Якщо декларація була подана в електронному форматі, але невірно був вказаний ідентифікатор форми, такий ФОП-єдинник повинен подати до контролюючого органу декларацію з правильно зазначеним ідентифікатором форми і з приміткою «Звітна».

Слід зазначити, що застосування штрафних санкцій у разі подання ФОП-єдинником декларації в електронному вигляді за невірним ідентифікатором форми до платника єдиного податку нормами ПКУ не передбачено.

Роз’яснення з даного питання були розміщені у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.11.

До відома!

ФОП-єдинники 3-ї групи податкову декларацію за ідентифікатором F0103306 за III квартал 2018 р. повинні подати до 9 листопада 2018 р. (включно).