вгору

Чи є доходом отримані фізособою - єдинником проценти від банку?

Відповідно до п. 292.1 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) доходом платника єдиного податку фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності. Про це нагадало ГУ ДФС у Вінницькій області.

До пасивних доходів відносяться і доходи отримані у вигляді процентів на поточний або депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Проценти - дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна.

До процентів включається, зокрема, платіж за використання коштів, залучених у депозит (абз. б пп. 14.1.206 ПКУ).

Отже, платники єдиного податку в разі отримання від банку процентів за користування коштами на рахунку (депозитному чи поточному), не включають такі кошти до доходу платника єдиного податку. Дане роз’яснення розміщено на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.

До відома! Дохід у вигляді процентів, отриманий фізособою – єдинником, буде оподатковуватися за правилами, встановленими законодавством для звичайних фізосіб.

Тобто, податком на доходи фізичних осіб (18%) та військовим збором (1,5%).

При цьому податковим агентом фізособи – єдинника, що отримав проценти по депозиту, є банк, який нараховує та виплачує такі проценти.

Матеріал щодо ставки єдиного податку у разі коли підприємець-єдинник здійcнює діяльність не за місцем податкової адреси та чи має право фізособа – єдинник 3 групи зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого ЄСВ – читайте у Блозі бухгалтера.