вгору

Чи має право фізособа – єдинник 3 групи зменшити свій оподатковуваний дохід на суму сплаченого ЄСВ?

Відповідно до п. 292.10 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не є доходом платника єдиного податку суми податків і зборів, утримані (нараховані) платником єдиного податку під час здійснення ним функцій податкового агента, а також суми ЄСВ, нараховані платником єдиного податку відповідно до закону.

Платники єдиного податку, зокрема 3 групи (фізособи-підприємці), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

А ті платники єдиного податку 3 групи (підприємці), що є платниками ПДВ, ведуть облік доходів та витрат за формою, затвердженою Мінфіном (пп. 296.1.2 ПКУ).

До відома! Форми книги обліку доходів (для платників єдиного податку 1-3 груп, які не є платниками ПДВ) та книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ) та порядки їх ведення затверджені наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579 (далі – Порядки).

Відповідно до вимог цих Порядків платники єдиного податку 3 групи, які не є платниками ПДВ, у книзі обліку доходів не відображають сплачену суму ЄСВ. А платники єдиного податку 3 групи, які є платниками ПДВ, відображають суму сплаченого ЄСВ у книзі обліку доходів і витрат у графі 5 розділу ІІ «Витрати». При цьому дохід фізособи – єдинника 3 групи не зменшується на суму сплаченого ЄСВ.

Таку відповідь податківці надали в Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.04.

Докладніше про те, як вести книгу обліку доходів і витрат у СОТІ, читайте тут.