вгору

Чи можливе працевлаштування іноземця на підставі посвідки на постійне проживання?

Відповідно до ст. 26 Конституції України та п. 1 ст.3 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22.09.2011 р. №3773-VI (далі – Закон № 3773) іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, - за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Законом № 3773 передбачено, що іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, мають право працювати на підприємствах, в установах і організаціях або займатися іншою трудовою діяльністю на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.

Слід зазначити, що документом, який посвідчує особу та підтверджує право іноземця чи особи без громадянства на постійне проживання в Україні, є посвідка на постійне проживання (п. 17 ст. 1 Закону №3773).

Дане роз’яснення було надано Управлінням Держпраці у Рівненській області.

Водночас, ч. 1 ст. 42 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI (далі – Закон № 5067) зазначено, що роботодавці мають право на застосування праці іноземців та осіб без громадянства на території України на підставі дозволу, що видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

При цьому, ч. 6 ст. 42 Закону № 5067 визначає, що без передбаченого ст. 42 дозволу здійснюється працевлаштування, зокрема, іноземців, які постійно проживають в Україні.

Зверніть увагу, що законодавство передбачає доволі значні штрафні санкції за працевлаштування іноземців без дозволу. Тому, якщо роботодавець впевнений, що іноземець належить до однієї з категорій, які можуть бути працевлаштовані без отримання дозволу, він повинен бути готовим надати докази такої належності контролюючим органам.

До відома!

Матеріал щодо спрощення процедури працевлаштування для іноземців читайте у Блозі бухгалтера.