вгору

Чи можна делегувати підписання видаткових касових ордерів за відсутності директора?

Порядок ведення касових операцій у національній валюті України, зокрема юридичними особами (крім банків) та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, визначено Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Положення), яке затверджено постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. № 148.

Відповідно до п. 26 розд. III Положення видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки підписуються керівником і головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником. До видаткових ордерів додаються заяви на видачу готівки, розрахунки.

Підпис керівника установи/підприємства на видаткових касових ордерах не обов’язковий, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис.

Таким чином, право підпису видаткового касового ордера, замість головного бухгалтера, може бути делеговане іншій особі, уповноваженій керівником.

Зверніть увагу!

Підписання видаткового касового ордера іншою особою, ніж керівник, Положенням не передбачено. Про це повідомило ГУ ДФС у Полтавській області в індивідуальному роз’ясненні від 07.08.2018 р. № 3449/ІПК/16-31-14-04-22.

До відома!

ДФС в індивідуальному роз’ясненні від 13.07.2018 р. № 3102/6/99-99-14-05-01-15/ІПК вважала можливим підписання прибуткових та видаткових касових ордерів особою, уповноваженою керівником, замість керівника, головного бухгалтера та касира із зазначенням прізвища та ініціалів такої особи та/або осіб. Разом з тим, ДФС пропонувала для отримання роз’яснення з порушених питань звернутись до НБУ, як до розробника Положення.

Повідомляємо, що вищенаведені роз’яснення є індивідуальними. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС, радимо звернутися до податкових органів за особистим роз’ясненням.