вгору

Чи можна отримати податкову знижку за рахунок сплачених страхових платежів та пенсійних внесків?

Як зазначає ДФС, підставою для нарахування податкової знижки, із зазначенням конкретних сум, є річна податкова декларація про майновий стан і доходи, яку платник податків подає по 31.12. (включно) наступного за звітним роком (пп. 166.1.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).

Пунктом 166.3. ПКУ визначені витрати, які платник податку на доходи фізичних осіб має право включити до податкової знижки. Відповідно до пп. 166.3.5 ПКУ можна включити суму витрат на сплату страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та пенсійних внесків, сплачених платником податку страховику-резиденту, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя, недержавного пенсійного забезпечення, за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом, а також внесків на банківський пенсійний депозитний рахунок, на пенсійні вклади та рахунки учасників фондів банківського управління як такого платника податку, так і членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не перевищують:

- для платника податку – граничний розмір доходу для отримання податкової соціальної пільги (ПСП), визначений пп. 169.4.1. ПКУ (у розрахунку на місяць);

- для членів сім’ї платника податку І ступеня споріднення – 50% від суми граничного розміру доходу для отримання ПСП (пп.169.4.1 ПКУ), в розрахунку на кожного застрахованого члена сім’ї (у розрахунку на місяць).

Нагадуємо! У 2018 році граничний розмір доходу для отримання ПСП встановлено у розмірі 2470 грн (у 2017 р. – 2240 грн). Про особливості застосування ПСП у 2018 р. ми писали тут.

Як зазначають податківці, якщо платник податку до кінця податкового року, що настає за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (пп. 166.4.3 ПКУ).