вгору

Чи можна поповнити готівкою заблокований рахунок ПДВ?

ДПСУ в індивідуальній податковій консультації від 04.02.2020 р. № 443/6/99-00-07-03-02-03/ІПК надала роз’яснення щодо можливість поповнення платником ПДВ рахунку в СЕА ПДВ готівкою через термінал самообслуговування, у разі коли, поточний рахунок заблоковано.

Порядок електронного адміністрування ПДВ затверджено постановою КМУ «Деякі питання електронного адміністрування ПДВ» від 16.10.2014 р. № 569 (далі – Порядок № 569). Крім того, ст. 200-1 Податкового кодексу України (далі ПКУ) визначено принципи функціонування СЕА ПДВ.

Розрахунки з бюджетом в СЕА ПДВ здійснюються з електронних рахунків, які автоматично відкриваються в СЕА ПДВ платникам ПДВ (п. 200-1.2 ПКУ).

На електронний рахунок платника ПДВ кошти зараховуються, зокрема (п. 200-1.4 ПКУ):

  •  з поточного рахунку платника в сумах, необхідних для збільшення розміру реєстраційної суми;
  • з поточного рахунку такого платника в сумах, недостатніх для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань з цього податку;
  • з рахунків платників, відкритих у відповідних органах Казначейства для проведення розрахунків з погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, опалення та постачання гарячої води тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування, а рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам з подальшим спрямуванням коштів відповідно до Закону України про Державний бюджет України.

Формула, за якою здійснюється розрахунок реєстраційної суми, визначається п.200-1.3 ПКУ та п. 9 Порядку №569.

Складовою формули є ∑ ПопРах – загальна сума поповнення з поточного рахунку платника його електронного рахунка, в т. ч. з електронних рахунків, що були додатково відкриті відповідно до п. 200-1.2 ПКУ платникам податку – сільськогосподарським підприємствам, що до 01.01.2017 р. застосовували спеціальний режим оподаткування, визначений ст. 209 ПКУ.

У разі недостатності коштів на електронному рахунку платника ПДВ для сплати до бюджету узгоджених податкових зобов’язань платник податку у строки, визначені ПКУ, перераховує на електронний рахунок необхідні кошти з власного поточного рахунку.

Таким чином, поповнення електронного рахунку платника ПДВ за рахунок інших джерел, наприклад, готівки через термінали самообслуговування (в т.ч. і у разі, якщо його поточний рахунок заблоковано (арештовано)), нормами чинного законодавства не передбачено.

 Зазначимо, що дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з ДПС радимо звернутись в податкові органи за особистим роз’ясненням.

Читайте про електронний рахунок у СЕА ПДВ: що впливає на реєстраційний ліміт у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.