вгору

Чи можна зберігати частину готівки у сейфі поруч з РРО без операції «службова видача»

07.06.2018

На це питання податківці у листі ГУ ДФС у Волинській області від 24.05.2018 р. № 2301/ІПК/03-20-14-05-11 відповіли, що можна. Однак, лише за певних умов.

Згідно зі ст. 2 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР (далі – Закон) місцем проведення розрахунків є місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігається отримана за реалізовані товари (надані послуги) готівка, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.

Внесення чи видачу готівки з місця проведення розрахунків слід реєструвати через РРО як операції «службове внесення» та «службова видача», якщо такі операції не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Це передбачено п. 6 розд. III Порядку реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. № 547.

Податківці визнали, що може скластися ситуація, коли підприємство не матиме можливості зберігати всю суму отриманої готівки у скриньці РРО. Тому частину готівки з РРО можна зберігати у сейфі за умови, що він знаходиться на місці проведення розрахунків (без здійснення операції «службова видача»). При цьому сума готівки на місці проведення розрахунків (у скриньці РРО та сейфі) має відповідати сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, як цього вимагає п. 13 ст. 3 Закону.

Рекомендовано таку ситуацію прописати у внутрішньому наказі по підприємству. І зазначити, що в сейфі, розміщеному на місці проведення розрахунків, може зберігатися лише виручка від реалізації з використанням РРО. Зберігання ж на місці проведення розрахунків (у касі, скриньці РРО, сейфі тощо) готівки, що не належить суб’єкту господарювання, а також особистих речей касира чи інших працівників не дозволяється і загрожує штрафами.

Звертаємо увагу, що дане роз’яснення є індивідуальним. Щоб уникнути непорозумінь з органами ДФС радимо звернутися в податкові органи за особистим роз’ясненням.

Важливо! Якщо при перевірці юридичної особи буде виявлено невідповідність на місці проведення розрахунків суми готівки сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10% розміру мінімальної зарплати на 1 січня податкового звітного року (у 2018 р. – 372,30 грн. (3723 грн. × 10%)), то за перше таке порушення суб’єкти господарювання будуть притягнуті до штрафу у розмірі 1 грн., а за повторне протягом року – 100% вартості проданих з порушенням товарів (послуг). Це передбачено п. 1 ст. 17 Закону.