вгору

Чи можуть єдинники 1-2 груп не сплачувати єдиний податок на час карантину?

«Карантинний» закон звільнив ФОП, у тому числі платників єдиного податку, від сплати ЄСВ за себе за березень-квітень 2020 року. Докладно про це читайте у нашому матеріалі про карантинні нововведення ЄСВ.

Однак платники єдиного податку 1-2 груп сплачують фіксовано щомісячно єдиний податок, який не звільняється від сплати у період карантину.

Чи можна на час карантину не сплачувати єдиний податок?

Як варіант, можна скористатись правом, передбаченим п. 295.5 Податкового кодексу України, відповідно до якого: підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Аби скористатися таким правом, підприємцю необхідно подати до територіального органу ДПС заяву у довільній формі з інформацією про період щорічної відпустки або терміни тимчасової втрати працездатності з додаванням копії листка непрацездатності.

Авансові суми єдиного податку, сплачені за період відпустки або лікарняного підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку за заявою платника єдиного податку.

Про це повідомили ДПС у Закарпатській області.

Отже, єдинники 1-2 групи, які не мають найманих працівників, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік. Для цього потрібно написати заяву у довільній формі до ДПС про щорічну відпустку протягом 30 календарних днів або, якщо підприємець хворіє, то до заяви надати копію листка непрацездатності (пам’ятайте, що хвороба у цьому випадку повинна тривати не менше 30 календарних днів).

Про розміри податків, які сплачуватимуть фізичні особи-підприємці у 2020 році, читайте у Блозі бухгалтера.

Більше новин і корисних матеріалів читайте у Блозі бухгалтера, в розділі Інформер програми M.E.Doc, а також на Telegram-каналі.