вгору

Чи можуть платники єдиного податку здійснювати кур’єрську діяльність, надавати послуги Інтернет-зв’язку та телебачення?

Як нагадали податківці, статтею 1 Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.2003 р. № 1280-IV (далі – Закон № 1280) визначено, що Інтернет - всесвітня інформаційна система загального доступу, яка логічно зв’язана глобальним адресним простором та базується на Інтернет – протоколі, визначеному міжнародними стандартами.

Діяльність у сфері телекомунікацій здійснюється за умови включення до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій, а у визначених законом випадках також за наявності відповідних ліцензій та/або дозволів (ч.1 ст.42 Закону № 1280).

Крім того, ч. 7 ст.42 Закону № 1280 визначений вичерпний перелік видів діяльності у сфері телекомунікацій, які підлягають ліцензуванню.

Термін «послуга Інтернет – зв’язку» законодавством не визначено, водночас, Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, затвердженими постановою КМУ від 11.04.2012 № 295, встановлено, що послуга з доступу до Інтернету – це забезпечення можливості з’єднання кінцевого обладнання споживача з Інтернетом.

Оскільки вид діяльності з надання послуг доступу до Інтернету не входить до переліку видів діяльності, що підлягає ліцензуванню ­необхідність отримання ліцензії на вказаний вид діяльності відсутня. Таким чином, фізична особа – підприємець, що надає послуги Інтернет – зв’язку, може бути платником єдиного податку.

Відповідно до абз.8 пп. 291.5.1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність з надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності) та зв’язку (крім діяльності, що не підлягає ліцензуванню).

Отже, фізичні особи - підприємці, які здійснюють діяльність з надання кур’єрських послуг, можуть бути платниками єдиного податку.

Згідно з Законом України «Про телебачення і радіомовлення» від 21.12.1993 р. № 3759 телебачення – виробництво аудіовізуальних програм та передач або комплектування (пакетування) придбаних аудіовізуальних програм та передач і їх поширення незалежно від технічних засобів розповсюдження.

Діяльність у сфері телебачення здійснюється на підставі ліцензії на мовлення і, відповідно, не може здійснюватися платниками єдиного податку.

Відповідні роз’яснення були надані на Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 107.01.

Враховуючи вищевикладене, фізичні особи - підприємці, які здійснюють кур’єрську діяльність та надають послуги Інтернет – зв’язку, можуть бути платниками єдиного податку. Не можуть бути платниками єдиного податку ФОП, які надають послуги телебачення, оскільки такі послуги підлягають ліцензуванню.

Про обмеження для перебування на єдиному податку 1-3 групи читайте матеріал у Блозі бухгалтера.