вгору

Чи є об'єктом оподаткування ПДВ факторингові операції?

Факторингові операції є різновидом посередницьких операцій. За договором факторингу одна сторона (фактор) передає або зобов’язується передати грошові кошти в розпорядження другої сторони (клієнта) за плату (у будь-який передбачений договором спосіб), а клієнт відступає або зобов’язується відступити факторові своє право грошової вимоги до третьої особи (боржника) Це визначено ст. 1077 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ).

Фактором може бути банк або інша фінансова установа, яка відповідно до закону має право здійснювати факторингові операції (ст. 1079 ЦКУ).

Підпунктом 196.1.5 Податкового кодексу України встановлено, що не є об’єктом оподаткування ПДВ операції з:

  • надання послуг платіжних організацій платіжних систем, пов’язаних з переказом коштів, з інкасації, РКО, залучення, розміщення та повернення коштів за договорами позики, депозиту, вкладу (у т. ч. пенсійного), управління коштами та цінними паперами (корпоративними правами та деривативами), доручення, надання, управління і відступлення прав вимоги за фінансовими кредитами фінансових установ, кредитних гарантій і банківських поручительств особою, що надала такі кредити, гарантії або поручительства. Перелік послуг з РКО визначається НБУ за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
  • відступлення права вимоги, переведення боргу, торгівлі за грошові кошти або цінні папери борговими зобов’язаннями (вимогами), за винятком операцій з інкасації боргових вимог та факторингу (факторингових) операцій, крім факторингових операцій, якщо об’єктом боргу є валютні цінності, цінні папери, у т. ч. компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи;
  • переходу права власності на об’єкт фінансового лізингу до лізингодавця (нового кредитора) від лізингодавця (первинного кредитора) із збереженням прав та обов’язків сторін за договором фінансового лізингу в разі, коли лізингодавцем (первинним кредитором) під час передачі лізингоодержувачу такого об’єкта фінансового лізингу нараховані та відображені у податковій звітності за відповідний звітний (податковий) період податкові зобов’язання з податку.

Якщо об’єктом факторингових операцій є валютні цінності, цінні папери, у т. ч. компенсаційні папери (сертифікати), інвестиційні сертифікати, іпотечні сертифікати з фіксованою дохідністю, операції з відступлення права вимоги за забезпеченими іпотекою кредитами (позиками), житлові чеки, земельні бони та деривативи, то такі операції не є об’єктом оподаткування ПДВ.

В іншому випадку, якщо об’єктом факторингових операцій є об’єкти, відмінні від зазначених у п. 196.1.5. ПКУ, факторингові операції є об’єктом оподаткування ПДВ.

Про це зазначили податківці ДПС у Дніпропетровські області.

Про оподаткування ПДВ операцій з фінлізингу читайте у Блозі бухгалтера, у розділі Інформер програми M.E.Doc та на нашому Telegram-каналі.