вгору

Чи оподатковується кредиторська заборгованість у єдинника, у зв’язку з ліквідацією юрособи?

Згідно із п. 292.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг).

Відповідно до п. 14.1.13 ПКУ безоплатно отриманими вважаються товари (роботи, послуги), надані платнику єдиного податку згідно з письмовими договорами дарування та іншими письмовими договорами, укладеними згідно із законодавством, за якими не передбачено грошової або іншої компенсації вартості таких товарів (робіт, послуг) чи їх повернення, а також товари, передані платнику єдиного податку на відповідальне зберігання і використані таким платником єдиного податку.

Вимоги кредиторів, які не визнані ліквідаційною комісією, якщо кредитор у місячний строк після одержання повідомлення про повну або часткову відмову у визнанні його вимог не звертався до суду з позовом, вимоги, у задоволенні яких за рішенням суду кредиторові відмовлено, а також вимоги, які не задоволені через відсутність майна юридичної особи, що ліквідується, вважаються погашеними. Про це повідомили податківці ГУ ДФС у Донецькій області.

До суми доходу платника єдиного податку 3 групи, який є платником податку на додану вартість за звітний період також включається сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності.

Крім того, до суми доходу платника єдиного податку 3 групи (юрособи) за звітний період включається вартість реалізованих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг), за які отримана попередня оплата (аванс) у період сплати інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Відповідні роз’яснення були надані у Інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР», категорія 108.01.02.

Отже, сума кредиторської заборгованості, щодо якої не минув строк позовної давності та яка у зв’язку із ліквідацією юрособи – платника єдиного податку 3 групи вже не надійде кредиторам, включається до бази оподаткування єдиним податком.

Читайте на сайті у Блозі бухгалтера матеріали: