вгору

Чи укладати підрозділу юрособи договір про визнання електронних документів?

Подання електронних документів здійснюється платниками податків відповідно до норм Податкового кодексу України та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 № 557 (далі – Порядок).

Відповідно до п. 1 розд. ІІІ Порядку юридичні та самозайняті особи набувають статусу суб’єкта електронного документообігу з дати укладення Договору, шляхом приєднання до нього на підставі Заяви про приєднання до Договору (J(F)1392001).

Для надання права підпису електронних документів (крім Заяви про приєднання до Договору) іншим особам, яким делеговано право підпису, платник повідомляє про таких осіб контролюючий орган шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису (J(F)1391103) в електронному вигляді. 

До Повідомлення вноситься інформація про підписувача (підписувачів), якому (яким) надається право підпису електронних документів.

Для делегування права підпису податкової накладної та/або розрахунку коригування іншій посадовій особі платник податку отримує засоби електронного підпису в акредитованих центрах сертифікації ключів для такої особи та подає посилені сертифікати електронного підпису зазначеної особи органу ДФС:

  • за основним місцем обліку;
  • за неосновним місцем обліку – для платників податку, які змінили місцезнаходження та для яких сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Отже, відокремленому підрозділу (філії, представництву) юридичної особи, який уповноважений самостійно подавати звітність, відомості про якого містяться в Єдиному державному реєстрі, потрібно укладати Договір, шляхом приєднання до нього на підставі Заяви про приєднання до Договору.

При цьому, якщо філії, посадовим особам яких делеговано головним підприємством – платником ПДВ право складання та підпису ПН/РК, то платник ПДВ повідомляє про таких осіб в контролюючий орган шляхом направлення повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису в електронному вигляді.

Про це зазначила ДФС у Інформаційно-довідковому ресурсі («ЗІР»), категорія 135.03.

До відома наших користувачів! Заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів (J(F)1392001) та Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису (J(F)1391103) у електронному вигляді зручно подавати через M.E.Doc. Форми бланків знаходяться в розділі Звітність – Реєстр звітів – Державна фіскальна служба – Інше.

Як правильно заповнювати Повідомлення про надання інформації щодо електронного цифрового підпису читайте в Блозі бухгалтера.